«Σας καλούμε να ακούσετε τη φωνή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/01/2017 - 22:22 | Author: Newsroom

Κύριοι Υπουργοί, Οι αποτελούν μια ειδική κατηγορία πολιτών, οι οποίοι δέσμιοι ‐ στην κυριολεξία‐ της πολιτείας, αναμένουν με αγωνία και ανυπομονησία τους πίνακες διορισμού τους. Δε γνωρίζουν εγκαίρως πότε θα προσληφθούν και τώρα τελευταία και το εάν θα προσληφθούν. Έτσι, όταν τους ανακοινώνεται η πρόσληψή τους, το που θα παρουσιαστούν αποτελεί συνήθως τη μεγάλη έκπληξη, ενώ η προθεσμία ανάληψης υπηρεσίας των δύο εργάσιμων ημερών επιφέρει πολλές δυσκολίες.

Συγκεκριμένα, για να συμβεί αυτό, απαιτείται μεγάλη οικονομική ευχέρεια, προκειμένου ένας αναπληρωτής να παρουσιαστεί στον τόπο πρόσληψής του, αλλά και στον τόπο τοποθέτησής του τελικά, δεδομένου ότι αυτά τα δύο δεν βρίσκονται πάντα στο ίδιο μέρος, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των νησιωτικών περιοχών, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και ανεβαίνει το κόστος της μετακίνησης. Όσοι εργάστηκαν ως και την προηγούμενη χρονιά, εισέπραξαν τον τελευταίο μισθό τουλάχιστο τρείς μήνες πριν την νέα έναρξη της μισθοδοσίας τους, κάτι το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατον να ανταπεξέλθουν στα πρώτα έξοδα της πρόσληψής καθώς απαιτείται ένα αρκετά υψηλό κεφάλαιο.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να επισημανθεί ότι με τις συμβάσεις που υπογράφονται, «απαγορεύεται» η οποιαδήποτε άσκηση άλλου επαγγέλματος για τους αναπληρωτές (για όσο θα έχουν τη σύμβαση με το κράτος βέβαια, αλλά πρακτικά αυτό σημαίνει όλο το χρόνο). Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και τα πάγια έξοδα της άμεσης εγκατάστασης στο νέο τόπο κατοικίας (ενοικίου, σύνδεση παροχών, κ.λπ). Στις περιπτώσεις δε των αναπληρωτών με οικογένεια και παιδιά, το κόστος πολλαπλασιάζεται, αφού αναγκάζονται να συντηρούν δύο κατοικίες. Είναι αυτονόητο βέβαια και το ψυχολογικό‐ συναισθηματικό κόστος αυτής της κατάστασης καθώς
είναι κάθε χρόνο δεδομένη η απομάκρυνση από τα οικεία πρόσωπα. Ιδιαίτερα, για τις περιπτώσεις των αναπληρωτών‐γονέων που πολλές φορές αναγκάζονται να έχουν μαζί τους τα παιδιά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γνωρίζετε ποιες είναι οι μηνιαίες αποδοχές των συμβασιούχων αναπληρωτών και ποια περιθώρια επιβίωσης επιτρέπουν. Οι αναπληρωτές ουσιαστικά χρηματοδοτούν το σύστημα δανειζόμενοι από συγγενείς και φίλους, μόνο και μόνο, για να αποκαλούνται εργαζόμενοι.

Τα αιτήματα που παραθέτονται παρακάτω, αποτελούν αδήριτες ανάγκες:

· Άμεση αύξηση των αποδοχών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

· Ταυτόχρονη πρόσληψη αυτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

· Μέριμνα για τη σίτιση αυτών σε φοιτητικές λέσχες ή λέσχες αξιωματικών (όπως ίσχυε μέχρι πρότινος)

· Μέριμνα για τη στέγαση αυτών, όπου είναι εφικτό.

· Μέριμνα για τη φθηνότερη μετακίνηση χορηγώντας έκπτωση σε εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές εντός Ελλάδας από την ανακοίνωση της πρόσληψης, έως τη λήξη της σύμβασης, για μετακινήσεις
από τον τόπο μόνιμης κατοικίας προς τον τόπο εργασίας και αντίστροφα.

· Χορήγηση άδειας για μητέρες (πλην των 63 ημερών). Είμαστε η μόνη κατηγορία ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που αναγκαζόμαστε να επιστρέφουμε στη δουλειά μετά από δύο μήνες, ενώ όλες οι υπόλοιπες εργαζόμενες επιστρέφουν μετά από έξι. Είναι μια αδικία που πρέπει να διορθωθεί άμεσα μιας και η αναπλήρωση φαίνεται να καταντάει μια μακρά περίοδος για όλες‐ους μας.

Οι αναπληρωτές δίνουν καθημερινά μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων τους, με μόνο σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους μαθητές. Κατανοούμε απόλυτα τη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για το μέλλον αυτής της χώρας, προσφέροντας γνώσεις και παιδεία.

Παρακαλούμε, όπως εξετάσετε σε συνεργασία με τα Υπουργεία: Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Αμύνης και Οικονομικών τα δίκαια αιτήματά μας

Με εκτίμηση Αναπληρωτές Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral