Ο Φάνης, ο Φώτης, η Αλμπάνα, ο Δημήτρης, ο Αλί είναι μαθητές του Εσπερινού γυμνάσιου Αγ. Δημητρίου και αποτελούν μέλη της ομάδας του «ΣΑΠΩΝ», μιας επιχείρησης που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Μαθητικής Εικονικής επιχείρησης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Αν κι αρκετοί από τους μαθητές το πρωί εργάζονται, το απόγευμα, παρά την κούραση, μαζεύουν τις δυνάμεις τους και την όρεξή τους κι αφιερώνουν χρόνο για να φτιάξουν σαπούνια από …χολή.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μίλησαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξηγώντας τι σημαίνει σαπούνι από χολή και ποιες είναι οι «μυστικές» ιδιότητές του.

«Σκεφτήκαμε να ‘’χωνέψουμε’’ τις λαδιές των ρούχων μας, όπως ο οργανισμός μας διασπά τις λιπαρές ουσίες που τρώει. Αποφασίσαμε δηλαδή να φτιάξουμε ένα προϊόν που θα μιμείται τη φύση. Η ιδέα μας ξεκίνησε όταν διαπιστώσαμε ότι πολλά απορρίμματα ελαιουργείων ή κτηνοτροφικών μονάδων δεν είναι απόβλητα αλλά πρώτες ύλες. Με αυτή τη λογική αποφασίσαμε να τα αξιοποιήσουμε και με λίγη γνώση χημείας και βιολογίας να καταλήξουμε να παράγουμε προϊόντα μεγάλης αξίας. Οι αρχές της κυκλικής οικονομίας εφαρμόστηκαν στο ακέραιο. Το πρώτο μας προϊόν είναι ένα σαπούνι που καθαρίζει τους λεκέδες από τα ρούχα. Ενσωματώσαμε φυσικά ένζυμα στη μάζα του σαπουνιού μας και αντιγράψαμε τον μηχανισμό που ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί για να διασπάσει τα λίπη που περιέχονται στην τροφή μας κατά τη διαδικασία της πέψης. Με πρώτη ύλη λάδι, λίπος από κτηνοτροφικές μονάδες και με την προσθήκη φυσικών ενζύμων δημιουργήσαμε «το σαπούνι που χωνεύει τις λαδιές. Ουσιαστικά δηλαδή, λιώσαμε λίπος, το χρησιμοποιήσαμε σαν πρώτη ύλη, και χρησιμοποιήσαμε επίσης και τις χολές από τα ζώα, μετά όμως τις βρήκαμε σε μπουκαλάκι έτοιμες και φιλτραρισμένες χωρίς μικρόβια», υπογραμμίζει η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, Δήμητρα Φίλιου.

«Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν καταστρέφει το περιβάλλον, είναι φιλικό προς αυτό. Αντί να χρησιμοποιούμε χημικά όσο γίνεται τα αποφεύγουμε», συμπληρώνει η Αλμπάνα περιγράφοντας με τη σειρά της τις ιδιότητες των σαπουνιών.

«Η συγκεκριμένη ιδέα μας τράβηξε γιατί είναι κάτι καινοτόμο. Η καινοτομία είναι ότι μιμείται τη φύση, είναι 100% βιολογικό και όπως η χολή λειτουργεί στο σώμα των ζώων και των ανθρώπων και διασπά τα λίπη έτσι και στα ρούχα διασπά τους λεκέδες», προσθέτει με τη σειρά του ο Φάνης που είναι Οικονομικός Σύμβουλος στον «ΣΑΠΩΝ».

Η επιχείρηση αποτελείται από 25 άτομα κι από τις τρεις τάξεις του σχολείου, διαθέτοντας τμήματα οικονομικών, παραγωγής μάρκετιγκ, έρευνας και ανάπτυξης. «Είμαστε μία πολυπολιτισμική ομάδα καθώς τα μέλη μας έχουν διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές», επισημαίνει ο Νίκος, ενώ από την πλευρά της η κ. Φίλιου σημειώνει ότι μέσα από αυτά τα προγράμματα προσπαθούμε παράλληλα να δώσουμε ένα μήνυμα υπέρ της συνεργασίας όλων των ανθρώπων».

«Είναι ωραία αίσθηση που προσπαθούμε να στήσουμε τη δική μας επιχείρηση, είναι σαν το παιδί που γεννάς και μετά το βλέπεις να μεγαλώνει», υποστηρίζει η Αλμπάνα. Ο Φώτης περιγράφοντας τη δική του εμπειρία από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναφέρει ότι «Προσωπικά δεν πίστευα ότι θα προχωρήσουμε, όμως η κ. Φίλιου από την πρώτη στιγμή το πίστεψε πάρα πολύ, δημιούργησε την ομάδα με αποτέλεσμα να φτάσουμε λίγο πριν από τη μεγάλη έκθεση της 17ης Απριλίου στο Mall».