Κατασκευή με ρομποτικούς μηχανισμούς που αναλαμβάνει εργασίες σε αμπέλι, παρουσίασε το 1ο Δημοτικό Σχολείου Γουμένισσας Κιλκίς στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ.

Οι μαθητές χρησιμοποίησαν αισθητήρες και μοτέρ LegoWeDo και για τον προγραμματισμό των ρομποτικών λειτουργιών αξιοποίησαν το λογισμικό Scratch. Δημιούργησαν πίνακα ελέγχου λειτουργιών και χειρισμού των αισθητήρων και των κινητήρων για τους αυτοματισμούς ενσωμάτωσαν αισθητήρες απόστασης και κλίσης επάνω σε κατασκευές που σχετίζονται με την εκτέλεση αμπελουργικών εργασιών. Δημιούργησαν την κατασκευή στο πλαίσιο του μαθήματος “Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών” με επιβλέποντες τους εκπαιδευτικούς, Παναγιώτη Προβατίδη και Χρήστο Σαμαρά.

Επίσης, το Eco Lab – ένα λειτουργικό μοντέλο μιας έξυπνης σχολικής αίθουσας που βελτιστοποιεί τις περιβαλλοντικές της συνθήκες με αυτόματο τρόπο παρουσίασαν μαθητές του από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ανατόλια.

Εξάλλου, οι μαθητές με επιβλέπουσα την εκπαιδευτικό, Ευστρατία Λαμπρίδου σχεδίασαν στο πρόγραμμα tinkercad το τρισδιάστατο μοντέλο μιας σχολικής αίθουσας τεχνολογίας μαζί με τον εξοπλισμό της. Το μοντέλο εκτυπώθηκε σε 3D εκτυπωτή και οι μαθητές το χρωμάτισαν και το διακόσμησαν. Ακόμη τοποθέτησαν αισθητήρες φωτεινότητας – θερμοκρασίας και όργανα δράσης, φώτα led, στοιχεία θέρμανσης και εξαερισμού τα οποία συνδέθηκαν με Arduino. Οι μαθητές προγραμμάτισαν στο Arduino το λογισμικό που διαβάζει τις τιμές αισθητήρων και αποφασίζει πότε πρέπει να ενεργοποιηθούν τα κατάλληλα όργανα δράσης ώστε η τάξη να διατηρεί ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για τους μαθητές της.

Ακόμα, προσομοίωση ανεμογεννήτριας που παρέχει ρεύμα σε ένα μικρό ακριτικό νησί ήταν η εργασία που παρουσίασαν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου. Η δημιουργία και παρουσίαση του τελικού project έγινε με τη χρήση του προγράμματος scratch και των κιτ LegoWedo1 & 2.

Στο μεταξύ, οι μαθητές με επιβλέποντες τους εκπαιδευτικούς Ευανθία Παλαιοχωρινού, Γεώργιο Αρσένη, Νικόλαο Σμυρλή, Ευγενία Φιλντίση και Αλέξανδρο Κατσίμερο μέσα από την εργασία εξοικειώθηκαν με το πρόγραμμα scratch, ενίσχυσαν τις γνώσεις τους στη ρομποτική και αντάλλαξαν απόψεις για κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Επίσξης, ασύρματη μετάδοση πληροφορίας με κώδικα Morse, συνδυασμό ανάπτυξης λογισμικού και κατασκευής ηλεκτρονικού κυκλώματος παρουσίασαν μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας Θεσσαλονίκης. Στόχος της ομάδας μαθητών με επιβλέποντα τον εκπαιδευτικό Παύλο Τουκίλογλου ήταν η δημιουργία ενός συστήματος μετάδοσης πληροφορίας, χρησιμοποιώντας τον κώδικα Morse. Η κατασκευή έχει ως βάση τον μικροελεγκτή BBC:Microbit, ο οποίος λειτουργεί ως δέκτης και αποστολέας μηνυμάτων, παρέχοντας παράλληλα ανατροφοδότηση στον χειριστή μέσω ήχων και συμβόλων σε μια οθόνη φωτοδιόδων. Το πρόγραμμα που εκτελείται στον μικροελεγκτή έχει δημιουργηθεί στο περιβάλλον MakeCode και αναλαμβάνει την κωδικοποίηση / αποκωδικοποίηση των δεδομένων, καθώς και την αποστολή τους σε έναν ή πολλαπλούς αποδέκτες. Η μετάδοση του μηνύματος γίνεται ασύρματα μέσω ραδιοφωνικών κυμάτων, με μέγιστη εμβέλεια επικοινωνίας τα 70 μέτρα. Οι μαθητές σχεδίασαν τον αλγόριθμο μετά από έρευνα και μελέτη συστημάτων κωδικοποίησης της πληροφορίας και ειδικότερα την μέθοδο Morse.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, από τις 16 έως τις 19 Απριλίου, παρουσιάζονται 210 πρωτότυπες εργασίες από 2.400 μαθητές απ’ όλες τις βαθμίδες των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας με την καθοδήγηση 340 εκπαιδευτικών τους στις θεματικές ρομποτικές διατάξεις, εφαρμογές – apps για κινητά και tablets, μαθητικές ιστοσελίδες, εκπαιδευτικά παιχνίδια με εξάσκηση και εφαρμογή στα μαθήματα, ερευνητικές εργασίες για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την ανακύκλωση υλικών κ.ά.

Το Συνέδριο διοργανώνεται στο ΝΟΗΣΙΣ από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας Θράκης.