Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης για αντισεισμική – αντιπλημμυρική – αντιπυρική – συγκοινωνιακή θωράκιση των σχολείων.

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς- Ιθάκης

Οι εργαζόμενοι γονείς, οι μαθητές κι οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ, για ουσιαστικούς ελέγχους και μέτρα στις σχολικές και αθλητικές υποδομές (γήπεδο Αργοστολίου, γήπεδο Κεραμειών κλπ.), για αντιμετώπιση των βλαβών από τους σεισμούς του 2014 με βάση το νέο αντισεισμικό κανονισμό, για νέα – δημόσια – σύγχρονα και ασφαλή συγκροτήματα (αρχής γενομένης από ένα νέο ΓΕΛ Ληξουρίου και άλλα τέσσερα για το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνείων και το Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας), καθώς και για νέο μηχανουργείο για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

Το μαζικό κίνημα αποκάλυψε τις τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης, περιφερειακής και δημοτικής. Τα έργα, ακόμη και για τις αποκαταστάσεις των σχολείων, είχαν βαλτώσει. Επιχειρήθηκε – κάτω από το βάρος των συνθηκών στα κοντέινερς – να υποχρεωθούν σχολεία σε μετακίνηση ακόμη και σε χώρους προδήλως ακατάλληλους για στέγαση (πχ. παλιό κτήριο 2ου – 3ου Γυμνάσιο, παλιά πτέρυγα ΓΕΛ Ληξουρίου). Μόνο οι διαρκείς, επίπονοι και μαζικοί αγώνες εγγυήθηκαν τη δρομολόγηση λύσης. Σήμερα η ΚΤΥΠ ΑΕ δημοπρατεί στη δευτεροβάθμια το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο συγκρότημα του Γυμνάσιου Ληξουρίου, προϋπολογισμού 2.262.000 ευρώ. Παράλληλα δημοπρατεί στην πρωτοβάθμια το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου και το Νηπιαγωγείο Λακήθρας. Επίσης, ενώ ήταν αρχικά να δημοπρατηθεί το 2ο – 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, ο διαγωνισμός για την ανάθεση της σύμβασης ακυρώθηκε από την ΚΤΥΠ. Αυτό έγινε, μετά τις αντιδράσεις και τη διαμήνυση ότι δεν επιστρέφουν οι μαθητές σε επισφαλή σχολεία (λόγω κατάστασης, παλαιότητας και χωροταξικής διάρθρωσης που δεν επιτρέπει ούτε την απρόσκοπτη διαφυγή των μαθητών σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς). Η ΚΤΥΠ επικαλέστηκε για την απόφασή της το ιδιοκτησιακό καθεστώς (συνιδιοκτησία Δήμου – Κοργιαλενείου Ιδρύματος).

Έχει σημασία να εξετάσουμε και να προσδιορίσουμε το πού βρισκόμαστε από άποψη εξέλιξης των υποδομών στη δευτεροβάθμια. Στην ουσία η μόνη σύμβαση που προχωρά από την ΚΤΥΠ είναι για το συγκρότημα του Γυμνασίου Ληξουρίου. Κι εδώ συμπεριλαμβάνουν επιδιόρθωση και για την παλιά πτέρυγα του ΓΕΛ Ληξουρίου, την οποία αρχικά η ίδια η ΚΤΥΠ είχε κατατάξει στην κατηγορία Δ΄, δηλαδή ήταν «μη επισκευάσιμη». Η θέση που έχει διατυπώσει το κίνημα είναι ξεκάθαρη: Να κατεδαφιστούν οι παλιές αίθουσες του ΓΕΛ Ληξουρίου και να αξιοποιηθεί ο χώρος για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το Γυμνάσιο Ληξουρίου. Αυτό δεν μπορεί παρά να διεκδικηθεί παράλληλα με το νέο σχολείο για το ΓΕΛ Ληξουρίου. Επιπλέον, οι όροι που γίνεται η αποδέσμευση του παλιού συγκροτήματος του 2ου – 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, από όποια σύμβαση επισκευής, δικαιώνει μια πάγια επιδίωξη του Κοργιαλένειου Ιδρύματος: να ακυρώσει για δικό του οικονομικό όφελος, παρά τη θέληση του δωρητή, την χρήση του χώρου από την εκπαιδευτική κοινότητα. Πρέπει να γίνει καθαρό πως η μη δυνατότητα χρήσης του χώρου για ένα μαζικό σχολικό συγκρότημα δεν ακυρώνει τη δυνατότητα αυτού του χώρου για χρήση σε όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αργοστολίου. Για παράδειγμα, μπορεί να συζητηθεί η πρόταση για μία νέα σύγχρονη οικοδομή που μπορεί, ως εστία, να φιλοξενήσει 50 ή παραπάνω εκπαιδευτικούς που διαβιούν μακριά από τα σπίτια τους, με χώρους για επιμορφώσεις και κατάλληλο εξοπλισμό που δεν υπάρχουν, σε συνδυασμό με μικρό αθλητικό χώρο για μαθητές (γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ).

Καμία κουβέντα δε γίνεται για το πού βρισκόμαστε σχετικά με την κατεδάφιση του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ και την κατασκευή νέου. Το έργο αυτό καθυστερεί τόσο με ευθύνη της Περιφέρειας (αφού εκκρεμεί αδικαιολόγητα και προκλητικά η μελέτη που η ίδια έχει αναλάβει να κάνει για το έργο αυτό), καθώς και με ευθύνη της ΚΤΥΠ, που δεν εκδίδει τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο. Αντίστοιχα δεν έχουν εκδοθεί τα τεύχη δημοπράτησης για την επισκευή του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης (για το οποία υπάρχει σχετική μελέτη). Τα δύο αυτά έργα αλλά και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, είναι ήδη ενταγμένα στα 5 εκατομμύρια ευρώ της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής. Θυμίζουμε, πως ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει πως υπάρχουν προς διάθεση για τα σεισμόπληκτα σχολεία και τα χρήματα των ιδιωτικών δωρεών (Μαρινάκης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Για τα χρήματα αυτά δεν έχει ακουστεί τίποτε από το Δήμο, ούτε καν σε αυτή την κρίσιμη φάση για την αποκατάσταση των σχολείων.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης (Δήμος Κεφαλονιάς, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) για τη σιωπή στο να απεγκλωβιστούν από το υπερταμείο η έκταση του «Ξενία» και των «υπαλληλικών» προκειμένου να κατασκευαστεί νέο σχολικό συγκρότημα για το 2ο Γυμνάσιο (και για ένα γειτνιάζον δημοτικό), καθώς για εστία για νέους δημόσιους υπάλληλους (εκπαιδευτικούς, γιατρούς, κλπ.). Αντίστοιχα σιωπή υπάρχει για την έκταση στα «Ράγια» (που είναι προς εκποίηση), προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί νέο σχολικό συγκρότημα για το Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας. Επίσης, δεν έχουν πράξει τίποτε για να εξευρεθεί χώρος για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων που στεγάζεται σε προκάτ και κάποιες αίθουσες πάνω σε μια δεξαμενή (οι οποίες έχουν ρωγμές!!!). Στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο δεν υπάρχουν αίθουσες (υπάρχουν μόνο 3 αίθουσες για 4 τμήματα μαθητών και λείπει αίθουσα για το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) και βασικός εξοπλισμός. Και για να ολοκληρωθεί η εικόνα, τίποτε δεν έχει γίνει για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και έργα για όλα τα υπόλοιπα σχολεία (πχ. Συγκοινωνιακά έργα στο συγκρότημα του Φαραώ. Στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου πυρασφάλεια, αθλητικοί χώροι, έξοδοι διαφυγής, στέγαστρο, πολυχώρος, στεγασμένη στάση. Νέοι χώροι και αίθουσες για το σχολικό συγκρότημα της Σάμης. Ανασυγκρότηση των σχολείων της Ιθάκης και του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου.

Ολοκλήρωση και παράδοση της δεύτερης σκάλας διαφυγής στο ΓΕΛ Κεραμειών, επισκευή της μαθητικής Εστίας στην Ιθάκη προκειμένου να στηρίξει το Ναυτικό Λύκειο Ιθάκης με μαθητές από όλη την επικράτεια της χώρας).

Συμπερασματικά. Παρά τους πανηγυρισμούς κυβέρνησης – τοπικής διοίκησης η κατάσταση παραμένει τραγική, πολύ μακριά από τις ανάγκες για σύγχρονα ασφαλή σχολεία. Περνά στα χέρια της λαϊκής δράσης η ολοκλήρωση του έργου στο Γυμνάσιο Ληξουρίου, με όρους που να μην υπονομεύουν την ασφάλεια των μαθητών, η έναρξη ουσιαστικά μιας νέας διαδικασίας για το ΓΕΛ Ληξουρίου και το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, η δρομολόγηση εξασφάλισης των κατάλληλων χώρων για σχολεία και αποδέσμευσης κάποιων από αυτούς από το υπερταμείο, τα αναγκαία έργα σε όλα τα σχολεία του Νομού, τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα και η έναρξη και ολοκλήρωση ουσιαστικών αντισεισμικών ελέγχων και μέτρων θωράκισης παντού.

Σε όλες τις μάχες που θα ακολουθήσουν η ΕΛΜΕ-ΚΙ θα υπηρετήσει αυτή την ανάγκη!!!

Δείξαμε τη δύναμη και την αποτελεσματικότητά μας, νοιώθουν την ανάσα μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών. Μπορούμε να φέρουμε στο προσκήνιο και να επιβάλουμε λύση με σημαία τις πραγματικές ανάγκες του λαού και των παιδιών του κι όχι με κριτήριο το «κόστος – όφελος» που προβάλλουν η ΕΕ και το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί αυτό το δρόμο ανάπτυξης.