Με έγγραφο προς τα Υπουργεία Παιδείας – Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων, ο Δήμος Δράμας διεκδικεί την ίδρυση Γεωργικής σχολής τριετούς φοίτησης…

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος η Δράμα μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία την λειτουργία της εκπαιδευτικής δομής με ισχυρά επιχειρήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε η λειτουργία της μοναδικής Γεωργικής Σχολής που μπορεί να ιδρυθεί στην Περιφέρεια μας, να δημιουργηθεί στη Δράμα.

Ως γνωστικό πεδίο ο Δήμος προτείνει: Την Αειφορική Γεωργία – Κτηνοτροφία (βιολογική γεωργία, ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής, γεωργία ακριβείας).

Αναφορικά με το θέμα ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δήμος Δράμας ζητεί την ίδρυση Γεωργικής Σχολής.

Ζητούμε την ίδρυση και την λειτουργία της Γεωργικής σχολής, με ισχυρά επιχειρήματα, ώστε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη νέα εκπαιδευτική αυτή δομή.

Στην επιστολή μου προς τα αρμόδια Υπουργεία τονίζω μεταξύ άλλων τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας , ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα μας.

Τι υποστηρίζουμε λοιπόν.

Στην οργάνωση και λειτουργία του Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ προβλέπεται η ίδρυση μέχρι μιας Γεωργικής σχολής σε κάθε Περιφέρεια. Πρόκειται ουσιαστικά για την λειτουργία Δημόσιου Αγροτικού Τεχνολογικού Λυκείου τριετούς φοίτησης.

Σκοπός και στόχος μας είναι, σε μια περιοχή όπου ο αγροτικός πληθυσμός είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας, αυτοδίδακτοι αγρότες, να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους της Δράμας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, να αποκτήσουν γνώσεις και επαγγελματική εκπαίδευση ώστε στην συνέχεια να ασχοληθούν με την αγροτική καλλιέργεια ως κύριο επάγγελμα. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να ασχοληθούν με έναν κλάδο, που θα τους εξασφαλίζει το μέλλον τους και θα τους δίνει προοπτικές.

Ισχυρό μας επιχείρημα είναι πως η Δράμα είναι γεωργική και κτηνοτροφική περιοχή και τα εδάφη μας εύφορα. Επίσης υπογραμμίζουμε πως στη Δράμα ήδη αρκετοί νέοι αγρότες ασχολούνται με εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας , προσφέροντας σημαντικά στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά είναι, ότι η Δράμα στερείται σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με άλλες γειτονικές περιοχές που αναπτύχθηκαν λόγω της ύπαρξης και λειτουργίας πανεπιστημίων και σχολών τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Η Δράμα, σύμφωνα με όσα παραθέτουμε προς τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα επιλογής της κυβέρνησης για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουμε, προς αυτήν την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς.

Πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο περιμένουμε να ικανοποιηθεί από την κεντρική εξουσία.»