Προσομοίωση συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 200 μαθητές εννέα σχολείων από τη Β. Ελλάδα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/01/2018 - 18:29 | Author: Newsroom

Με τη συμμετοχή 200 μαθητών της Α’ λυκείου από εννέα της Βόρειας Ελλάδας, παρουσία της ευρωβουλευτή της «Ελιάς» Εύας Καϊλή και του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, ξεκίνησαν οι εργασίες της συνεδρίασης «Προσομοίωση της Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Η διαδικασία της προσομοίωσης έγινε με τη συγκρότηση εννέα επιτροπών -μία από κάθε σχολείο- οι οποίες πρότειναν σχετικά των αρμοδιοτήτων τους νομοσχέδια προς ψήφιση. «Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση από τις «ψευδείς ειδήσεις» (fake news);», «Πώς η ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία των καταναλωτών, ορίζοντας και επισημαίνοντας τη χρήση των αλκοολούχων ποτών;», «Πολιτικές διά βίου μάθησης για άτομα με σωματική και διανοητική αναπηρία», «Ποιες ασφαλιστικές δικλίδες μπορούν να τεθούν για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων έναντι των έμμεσων διακρίσεων;», είναι μερικά από τα επίκαιρα θέματα-«νομοσχέδια», που συζητήθηκαν στην προσομοίωση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στη δράση συμμετέχουν το 1ο ΓΕΛ Εύοσμου, το 5ο ΓΕΛ Καβάλας, τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, το Άξιον Ξάνθης, τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, το 1ο ΓΕΛ Κατερίνης, τα Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη, και το ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Εύοσμου.

«Είμαστε 751 ευρωβουλευτές, που όταν βρεθούμε ξαφνικά μέσα στην Ολομέλεια -κυρίως στο Στρασβούργο- πρώτα από όλα πρέπει να σκεφτόμαστε ως Ευρωπαίοι. Αλλάζει ξαφνικά ο τρόπος που σκέφτεσαι, συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε ένα μεγαλύτερο σπίτι, παύει να είναι μόνο η Ελλάδα το σπίτι σου, είναι και η Ευρώπη, χωρίς φυσικά να αφήνεις οποτεδήποτε υπάρχει συζήτηση για κάτι που αφορά τη χώρα σου να περάσει έτσι. Πρέπει να είσαι διεκδικητικός για τη χώρα σου, για την Ευρώπη και φυσικά οι ιδεολογίες έρχονται τελευταίες, καθώς όταν οι Έλληνες έχουμε και κοινούς αντιπάλους δεν μας διαχωρίζει τίποτε» ανέφερε η κ. Καϊλή, μιλώντας για το πώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

«Είναι μία άσκηση ενεργού δημοκρατίας, τα ίδια τα παιδιά συμμετέχουν με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Είναι επωφελές για τα ίδια τα παιδιά και πάρα πολύ δημιουργικό», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο κ. Αντωνακόπουλος, σημειώνοντας πως στο σχετικό πρόγραμμα των σχολείων που είναι «πρέσβεις» τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα την προηγούμενη σχολική χρονιά- αυτήν τη στιγμή συμμετέχουν 105 σχολεία από όλη την επικράτεια. «Τα λύκεια, που είναι μέλη του δικτύου, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αναπτύσσουν δράσεις διαλόγου, προσομοιώσεις, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, συζητώντας για διάφορα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα γενικώς, τη θεσμική πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή ένωση» εξήγησε.

Η εκδήλωση της προσομοίωσης της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη θα ολοκληρωθεί με χαιρετισμό από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral