Προσκλήσεις 110 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ για μηχανήματα έργου και συντήρηση σχολικών κτιρίων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/02/2018 - 11:39 | Author: Newsroom

Δύο προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, προς τους δήμους της χώρας για την προμήθεια μηχανημάτων και για την υλοποίηση έργων συντήρησης και αύλειων χώρων, υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Με αυτές τις προσκλήσεις ενεργοποιείται το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων – «ΦιλόΔημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αναμένεται πρόσκληση για την κατασκευή παιδικών χαρών. Σταδιακά αναμένεται να τεθούν στη διάθεση των ΟΤΑ οι προβλέψεις και των δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων («ΦιλόΔημος» Ι και ΙΙ), συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ, για το 2018 με στοχευμένες δράσεις που έχουν άμεση και απτή θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες δήμων. Οι πόροι του προγράμματος, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών και κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

Η πρόσκληση που αφορά τα μηχανήματα έργου είναι προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, με δικαιούχους και τους 325 δήμους της χώρας, οι οποίοι επιχορηγούνται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών τους. Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούργια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου (έως πενταετίας ), καθώς και εξαρτήματα για προσθήκη σε υφιστάμενα βάσει των κείμενων διατάξεων (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.).

Με τη δεύτερη πρόσκληση, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, το σύνολο των δήμων θα λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και των αύλειων χώρων τους, πέραν των περίπου 20 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται ετησίως από τους επενδυτικούς Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Η κατανομή των πόρων θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων (30% της χρηματοδότησης) και τον αριθμό των μαθητών (70% της χρηματοδότησης) και αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Ενδεικτικά, εκτός των κλασσικών εργασιών συντήρησης, δίνεται η δυνατότητα για την κατασκευή απλών ραμπών πρόσβασης σε αυτά, καθώς και άλλων τεχνικών παρεμβάσεων, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση.

Loading...
  • europalso

    ideascentral