Το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν εσπερίδα με τίτλο: «Ολιστική πρόληψη της σχολικής διαρροής μέσα από την ενδυνάμωση των σχολικών κοινοτήτων».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 18:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20:00.

Το ακροατήριο θα έχει την ευκαιρία να δει αποτελέσματα ερευνητικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΙΕΤΕΘ με τη συμμετοχή του 25ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου που έχουν σαν σκοπό την πρόληψη της σχολικής διαρροής μέσω της ενδυνάμωσης των σχέσεων όλων των μελών μιας σχολικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών, δασκάλων, και γονέων. Οι δραστηριότητες συνδυάζουν βιωματικές, ενεργές μεθοδολογίες μάθησης που χτίζουν το αίσθημα του ανήκειν στην ευρύτερη σχολική κοινότητα και ενισχύουν την ικανοποίηση από τη συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση και διατήρηση ουσιαστικού ενδιαφέροντος για τη λειτουργία του σχολείου. Οι δραστηριότητες σκοπεύουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παρατηρήσεων προηγούμενων ερευνών στο θέμα της σχολικής διαρροής που δείχνουν ότι οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικοοικονομικοί, είναι παρόντες στη ζωή ενός μαθητή νωρίς, στα χρόνια της δημοτικής ή και προσχολικής εκπαίδευσης, και σχετίζονται με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του. Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί για έγκαιρη εφαρμογή σε διαδικασίες μάθησης στα χρόνια της δημοτικής και γυμνασιακής εκπαίδευσης με σκοπό να μην επιτρέψουν στους παράγοντες αυτούς να ριζώσουν στη ζωή ενός παιδιού. Οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός θετικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, προβάλουν τη σχέση της εκπαίδευσης με την καθημερινή ζωή και την εργασία, χτίζουν την αυτοπεποίθηση των γονέων έτσι ώστε να υποστηρίζουν τα παιδιά τους στις μαθησιακές τους δραστηριότητες, και προωθούν την επικοινωνία μαθητών, γονέων, και δασκάλων σε μαθησιακά πλαίσια.

Συγκεκριμένα το ακροατήριο θα εκτεθεί στο πώς μαθησιακές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για από κοινού υλοποίηση από μαθητές και γονείς υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών συμβάλουν στην ενεργή συμμετοχή όλων, την επικοινωνία, και τις θετικές αντιλήψεις για την αξία της μάθησης. Επιπλέον, το ακροατήριο θα εκτεθεί στο πώς μια σχολική ψηφιακή κοινότητα που υποστηρίζει τις μαθησιακές αυτές δραστηριότητες συμβάλλει περαιτέρω στην ενημέρωση της σχολικής κοινότητας σε θέματα που σχετίζονται με τη σχολική διαρροή, σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της, στην προβολή των εργασιών των μαθητών με σκοπό την δημιουργία αισθήματος επιτυχίας, στην πρόσβαση σε πληροφορία για δραστηριότητες σχετιζόμενες με τη μάθηση στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν γονείς και μαθητές πέρα από σχολικό πρόγραμμα, στην ανάπτυξη της επικοινωνίας μέσω ομάδων γονέων – δασκάλων, και άλλες υπηρεσίες.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού σχεδίου LINC: Everyone matters! Holistic, inclusive, community-building approaches for early and continuous interventions addressing early school leaving () το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιστημονικός υπεύθυνος του σχεδίου είναι ο κ. Ηλίας Χούστης, Διευθυντής του ΙΕΤΕΘ και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, Μηχανικό Λογισμικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο τηλέφωνο 24210 74513.