Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά

Την ευκαιρία να δουν πώς μπορούν να εντάξουν τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία τους, είχαν οι εκπαιδευτικοί από τις σχολικές μονάδες του και όχι μόνο, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στη Σταυρούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Παύλου Μελά, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιου – Βερτίσκου και τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Αγωγής των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Παύλου Μελά». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν παρουσίαση της σύζευξη των αναγκών και των περιβαλλοντικών προβλημάτων του Δήμου Παύλου Μελά και των δυτικών συνοικιών ευρύτερα, με τα προγράμματα εκπαίδευσης που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες του Δήμου για το περιβάλλον και την αειφορία.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ανακύκλωσης και Πρασίνου κ. Αθανάσιος Λαζαρίδης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται σωστά γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία μπορεί ναι μεν να είναι προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν άμεσα σε τοπική κλίμακα. Ένας από τους τρόπους είναι μέσα από τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που στοχεύουν να περάσουν με πρακτικό τρόπο την περιβαλλοντική ευσυνειδησία στα μικρά παιδιά». Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε και ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού ο οποίος ευχαρίστησε όλους του παρευρισκομένους για τη συμμετοχή τους καθώς και γιατί επέτρεψαν στο Δήμο Παύλου Μελά να γίνει κοινωνός των ιδεών και των σκέψεων τους. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Στάθης Αναστασιάδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Καθημερινότητας των Κοινωνικών Ομάδων που δήλωσε ότι το διοικητικό κομμάτι του Δήμου είναι έτοιμο να παράσχει τις υπηρεσίες του και τη στήριξη του όποτε αυτό του ζητηθεί.

Την αρχή στην εκδήλωση έκανε η κ. Μαρία Συμαλίδου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Μητρώων και Διαδικασιών Προσωπικού, η οποία αναφέρθηκε στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε επιλεγμένους τόπους του Δήμου Παύλου Μελά και κυρίως στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης. Στο ίδιο μήκος κύματος και για τη σημασία που έχει ένα άλλο σπουδαίο τοπόσημο του Δήμου, ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση μίλησε η κ. Φάνια Περσάκη, Γεωπόνος-Αρχιτέκτονας Τοπίου και Υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου.

Ακολούθησαν η κ. Χρυσούλα Αθανασίου και ο κ. Γεώργιος Σλαυκίδης, Υπεύθυνοι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, οι οποίοι έκαναν μια αναφορά στον πλούτο των δράσεων που έχει αναπτύξει αυτά τα χρόνια το Κ.Π.Ε., στα εκπαιδευτικά δίκτυα που έχει διαμορφώσει και στην επιμόρφωση που γίνεται σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Έπειτα, το λόγο πήρε η κ. Βασιλική Ιππέκη, Υπεύθυνη Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία τόνισε ότι ζητούμενο κάθε μοντέρνου εκπαιδευτικού συστήματος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση συνειδητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών, που με την ενηλικίωσή τους θα μπορούν να αναλάβουν δράση ώστε να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Τέλος, τις ομιλίες έκλεισε με την τοποθέτησή της η κ. Δέσποινα Μιχελάκη, Υπεύθυνη Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης που στάθηκε κυρίως στα εμπόδια και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται από τη στιγμή του σχεδιασμού τους στην υλοποίηση τους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκομένων, αναλύθηκε κυρίως το πεδίο εφαρμογής των προγραμμάτων και η χρήση καλών πρακτικών στην εκπαιδευτική καθημερινότητα. Παράλληλα, αναφέρθηκαν παραδείγματα από τους εκπαιδευτικούς, τα οποία έχουν κοινές συνισταμένες και άρα κοινό πλαίσιο συζήτησης και προβληματισμού. Όλοι συμφώνησαν ότι πραγματικά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί, αλλά με θέληση, σωστό προγραμματισμό και στήριξη εκ μέρους του Δήμου, όλα μπορούν να γίνουν και στο τέλος το όφελος που θα αποκομιστεί να είναι πολλαπλό.

Ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ένας Δήμος που καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες ώστε να στηρίξει τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Προς αυτό το σκοπό έχει να παρουσιάσει πληθώρα περιβαλλοντικών δράσεων στο παρελθόν ενώ ήδη σχεδιάζονται οι μελλοντικές. Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε στο τέλος της σχολικής χρονιάς να παρουσιαστεί το σύνολο των περιβαλλοντικών δράσεων από τα σχολεία σε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό φεστιβάλ από το οποίο θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και θα αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό για το μέλλον.

Η αξιοποίηση του σπάνιου περιβαλλοντικού και πολιτιστικού μνημείου που λέγεται Βυζαντινοί Νερόμυλοι εντάσσεται και αυτή στη γενικότερη προσπάθεια, καθώς το μνημείο, για χρόνια παρατημένο, είναι πλέον έτοιμο να υποδεχτεί πολιτιστικά γεγονότα και εκπαιδευτικές εκδρομές με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη. Τέλος, ο Βοτανικός Κήπος, είναι ένα σπάνιο τοπόσημο για τη Δυτική Θεσσαλονίκη και ήδη πολλά σχολεία τον έχουν επισκεφθεί έχοντας αποκομίσει μια σπάνια εμπειρία.