Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β. αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των γονέων και μερίδας εκπαιδευτικών της Εκπαιδευτικής Κοινότητος της τοπικής Εκκλησίας

στο μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τα νέα προγράμματα και τις νέες μεθόδους διδασκαλίας του μαθήματος των στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση, διοργάνωσε σχετική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Βουλιαγμένης με θέμα: «Το μάθημα των Θρησκευτικών στα νέα προγράμματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

 

Στην αρχή έγινε μία εισαγωγική ομιλία, από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β., Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Βαρθολομαίο, ο οποίος είχε και την ευθύνη του Γενικού Συντονισμού της Εκδηλώσεως.

Στην συνέχεια έλαβε το λόγο ο πρώτος προσκεκλημένος ομιλητής, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Φωτόπουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής του ομώνυμου Δήμου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μάθημα Θρησκευτικών ή νεοεποχήτικη αγωγή;» Ο ομιλητής έκανε μία ιστορική αναδρομή από την δεκαετία του 1960 μέχρι τις ημέρες μας, για τις απόπειρες μετατροπής του μαθήματος από αμιγώς Ορθόδοξο σε γνωσιολογικό και ομολογιακό. Τούτο παρατηρείται έντονα στα νέα προγράμματα σπουδών και των νέων εγχειριδίων «Φακέλων του μαθήματος Θρησκευτικών», σε διαθρησκευτικό μάθημα, που προκαλεί σύγχυση στους ορθόδοξους μαθητές και σχετικοποιεί την ορθόδοξη αποκαλυπτική πίστη, σαν μία θρησκεία όπως οι άλλες.

Ο π. Ιωάννης προβάλλοντας με διαφάνειες, συγκεκριμένα παραδείγματα και αποσπάσματα, από τα ίδια τα εγχειρίδια, έδειξε την προσπάθεια μιας σκόπιμης παραποίησης της Ορθόδοξης διδασκαλίας έως το σημείο γελοιοποίησής της. Αυτό συμβαίνει γιατί η Επιτροπή που εξέδωσε τα βιβλία, είναι από την μερίδα που λέγεται «ΚΑΙΡΟΣ» και συγκεκριμένα πρόσωπα που την υπηρετούν, ανήκουν στην Ιαπωνική νεοβουδιστική θρησκευτική οργάνωση του Ιδρύματος Arigato, που είναι γνωστό ότι προωθεί διεθνώς την πανθρησκεία. Κλείνοντας ο π. Ιωάννης κάλεσε σε επαγρύπνηση όλους, Κληρικούς, Εκπαιδευτικούς, Γονείς αλλά και αντίσταση με επιστροφή των βιβλίων.

Ακολούθησε ο δεύτερος προσκεκλημένος ομιλητής, ο Νομικός κ. Χαράλαμπος Άνδραλης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «Η Ελληνική Δικαιοσύνη για το μάθημα των Θρησκευτικών». Ο ομιλητής μέσα από συγκεκριμένα άρθρα και νομοθετικές διατάξεις του συντάγματος, καθώς και συγκεκριμένες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης για το μάθημα των Θρησκευτικών, απέδειξε ότι έχουμε σαφή παραβίαση του συντάγματος από το Υπουργείο Παιδείας και καταπατάται βάναυσα η αρχή της Ισότητος, αφού οι Μουσουλμάνοι, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Εβραίοι, όχι μόνο έχουν κρατήσει τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών γι αυτούς, αλλά ορίζουν οι ίδιοι και ποιοι θα το διδάξουν, κάτι που δεν προβλέπεται για την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί. Κάλεσε και ο κ. Άνδραλης για αντίσταση, επαγρύπνηση και έδωσε πρακτικές οδηγίες, για το πώς μπορούν νομικά να κατοχυρωθούν οι γονείς επιστρέφοντας τα βιβλία, αλλά και για μελλοντικές απόπειρες του υπουργείου παιδείας.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, με ερωτήσεις από το ακροατήριο και διευκρινιστικές απαντήσεις από τους ομιλητές αλλά και κάποιες τοποθετήσεις και γνώμες από συμμετέχοντες.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές, για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας για να μας διαφωτίσουν, εξέφρασε στην συνέχεια προβληματισμούς και προσωπικές εκτιμήσεις, για τις εξελίξεις στο μάθημα των θρησκευτικών.