Από τη στρατηγική εξίσωσης “προς τα κάτω” του υπουργείου Παιδείας, δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα (ΠΠΣ), αφού, σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, δρομολογείται –με τη συνδρομή και εποπτεία ημετέρων συνδικαλιστών- αποδόμηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα ΠΠΣ, ενώ προδιαγράφεται ήδη μαζική αποχώρηση καθηγητών από αυτά.

Εντάσσοντας τα ΠΠΣ σε καθεστώς βαθέος Δημοσίου μπαίνει και η ταφόπλακα στην αριστεία, σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη του χώρου της Παιδείας.

Αναλυτικότερα, με τον νόμο 4327 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη το 2015, που έδωσε το πρώτο ισχυρό πλήγμα, η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μελετά ένα νέο νομοσχέδιο με το οποίο στην των εκπαιδευτικών για τα ΠΠΣ βασικό λόγο θα έχει και η γνώμη των συνδικαλιστών και θα μετράει η προϋπηρεσία.

Έτσι, ουσιαστικά καταργείται η μόνη μορφή αξιολόγησης εκπαιδευτικών που υπάρχει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ποία μάλιστα είναι και αυστηρή.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, ανοίγει η πόρτα της εξόδου για το 40% των αξιολογημένων καθηγητών των ΠΠΣ. Και αυτό γιατί ολοκληρώνεται η πενταετής θητεία αυτών που τα στελέχωσαν το 2013, δηλαδή περίπου 400 εκπαιδευτικών υψηλών προσόντων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Μπουρλετίδης, οικονομολόγος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, “η απογύμνωση των ΠΠΣ από το προσοντούχο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε συνδυασμό με την κάλυψη των κενών με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στην πλειονότητα τους από του ΠΥΣΔΕ (χωρίς αξιολόγηση), θα οδηγήσει στη ραγδαία υποβάθμιση των σχολείων. Ουσιαστικά, θα αδυνατούν να προσφέρουν το εκπαιδευτικό έργο υψηλών απαιτήσεων, όπως αυτό προβλέπεται και από τους σκοπούς των σχολείων, και στην πράξη θα καταργηθούν”.