Πολυτεχνείο: 180 χρόνια ιστορίας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/05/2017 - 11:35 | Author: Newsroom

Σε ένα τόπο με συμβολική σημασία επέλεξε να γιορτάσει τα 180 χρόνια από την ίδρυσή του το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Δίνοντας τίτλο στην εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, «Μεταλλωρύχοι του κόσμου: Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη», το ίδρυμα συνδύασε τα «γενέθλιά» του με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών.

Κωστοπούλου Μίνα

Ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. Καθηγητής Ι. Γκόλιας επεσήμανε στην ομιλία του: «Η παρουσία και πορεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατά τα 180 χρόνια της ιστορίας του συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: εκπαίδευση, έρευνα, κοινωνική προσφορά. To Ε.Μ.Π. δεν ήταν ποτέ αποξενωμένο από την κοινωνική πραγματικότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξεκινά τον εορτασμό των 180 χρόνων με αυτήν την εκδήλωση και από αυτό το σημείο. Επιλέγει μια εκδήλωση για τους μεταλλωρύχους , αφενός σε ανάμνηση του γεγονότος ότι ξεκίνησε ως σχολείο μαστόρων και αφετέρου σε ένδειξη σεβασμού προς όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κι επιλέγει, επίσης, το Λαύριο, πόλη μεταλλωρύχων, η οποία ταυτόχρονα συνέδεσε το όνομά της με τη βιομηχανική επανάσταση στη χώρα».

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκο, ο οποίος σκιαγράφησε τα κοινά στοιχεία της ταυτότητας των μεταλλωρύχων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αυτά αποτυπώνονται στα πολυάριθμα τραγούδια και τις ταινίες που καταγράφουν τα χαρακτηριστικά τους, καταλήγοντας: «Οι σκέψεις αυτές δεν στοχεύουν σε μια αγιοποίηση των μεταλλωρύχων. Όμως, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο συμπέρασμα: σε ακραίες συνθήκες γεννιέται ένα είδος ανθρώπων με σπάνια αντοχή, χαλύβδινη θέληση και, πάνω απ’ όλα, ισχυρής συλλογικότητας. Ιδιαίτερα σήμερα, ας διδαχθούμε από τον τρόπο των μεταλλωρύχων, ας σηκώσουμε κεφάλι κι ας πούμε: “Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο”».

Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο Δήμος Λαυρεωτικής, η Εταιρεία Μελετών, ο Εκδρομικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος και η Χορωδία Λαυρίου παρακολούθησε πολυάριθμο κοινό, με ιδιαίτερο στοιχείο την παρουσία μεταλλωρύχων του Λαυρίου.

Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής κ. Αναγνωστόπουλος και ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λουκάς, ενώ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Αντωνάκης, ο Πρόεδρος του Σ.Μ.Ε. κ. Κεφάλας, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου του Ι.Γ.Μ.Ε. κ. Μπάτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταλλωρύχων Λαυρίου κ. Δημητρακόπουλος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

avgi.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral