Το Λύκειο Επιδαύρου, διεθνές θερινό αρχαίου δράματος, που θεσμοθέτησε με επιτυχία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μπαίνει δυναμικά, τον Ιούλιο, στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.

Πιο διευρυμένο, φέτος, απευθύνεται και σε σπουδαστές επαγγελματικών Σχολών Χορού απ’ όλο τον κόσμο. Θα πραγματοποιηθεί στην αρχαία Επίδαυρο σε δύο δεκαπενθήμερα, 2-16 Ιουλίου και 18 Ιουλίου – 1 Αυγούστου. Η ακαδημαϊκή κατοχύρωση πραγματοποιείται με τη χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την απόδοση στους συμμετέχοντες των ανάλογων πιστωτικών μονάδων από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το επιτυχημένο εγχείρημα του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, να συνδέσει την εκπαιδευτική διαδικασία με το ρεπερτόριο των αρχαίων θεάτρων της Επιδαύρου (μικρού και μεγάλου) συγκέντρωσε την πρώτη χρονιά λειτουργίας του (2017) 121 σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών, Ακαδημιών Θεάτρου και Πανεπιστημιακών Τμημάτων Θεάτρου με κατεύθυνση υποκριτικής από έντεκα χώρες.

Η προσθεσμία υποβολής αιτήσεων για την φετινή διοργάνωση παρατείνεται ώς τις 20/5, λόγω αυξημένης ζήτησης συμμετοχών ( διαθεσιμότητα έως 300 συμμετοχές εκπαιδευόμενων).

Εφέτος, με θέμα «Πολιτεία και Πολίτης» τα μαθήματα του θερινού σχολείου αρχαίου δράματος, τα βιωματικά εργαστήρια, οι διαλέξεις και όλες οι δράσεις του θα ερευνήσουν τόσο τον ρόλο του Χορού στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία όσο και του ηθοποιού -ερμηνευτή, χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρώτου, επί σκηνής, «ενεργού πολίτη». Η δομή της αρχαίας κοινωνίας , της Δημοκρατίας που δημιουργεί πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Τους σπουδαστές και τελειόφοιτους ηθοποιούς, χορευτές θα εκπαιδεύσουν και πάλι σημαντικοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες : Μαρία Σμάεβιτς, Λίλο Μπάουρ, Ντένις Χίλτον Ράιτ, Sine Qua Non ART, Σαντζόι Γκανγκούλι, Πιτσέτ Κλαντσούν, Ενρίκο Μποναβέρα, Φραντσέσκο Ορίγκο, Χσυ Τζιάλι, Ήντιθ Χωλ, Πατρίτσια Απέργη, Γεωργία Μαυραγάνη, Ελεάνα Γεωργούλη, Ομάδα Griffόn, Ευφημία Καρακάντζα, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Χριστίνα Ζώνιου, ‘Αννα Σταυρακοπούλου.

Στόχος του Λυκείου Επιδαύρου δεν είναι να διδάξουν αναγκαστικά οι «γκουρού» του θεάτρου, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος σήμερα. Σκοπός είναι «καλλιτέχνες με εμπειρία να διαφωτίσουν τους νεότερους τρόπους δεξιότητας ώστε να αντιληφθούν τα αιτήματα για μια σύγχρονη προσέγγιση του αρχαίου δράματος» είπε η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, υπεύθυνη Λυκείου Επιδαύρου και σύμβουλος εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

«Η βασική δραστηριότητα του Λυκείου Επιδαύρου, η εκπαίδευση δηλαδή πάνω στο αρχαίο δράμα, επεκτάθηκε φέτος σε περισσότερες περιοχές της Αργολίδας, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με το πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα. Σε αυτό το πρόγραμμα προστέθηκαν φέτος και οι δράσεις ”Διάλογοι -συζητήσεις και ανοιχτά εργαστήρια με τους σκηνοθέτες των παραστάσεων της Επιδαύρου” και Εκπαιδεύοντας το Διεθνές Κοινό στο Αρχαίο Δράμα » ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος εκφράζοντας ευχαριστίες στους υποστηρικτές του Λυκείου Επιδαύρου- την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και στους φορείς, θεσμούς και πρόσωπα για τις συνέργειες και τη συμπαράσταση : τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοπονήσου Αθανάσιο Κατσή όπως και τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Χρήστο Καρδαρά, την έφορο αρχαιοτήτων Αργολίδας Αλκηστη Παπαδημητρίου και τον δήμαρχο Επιδαύρου Κωνσταντίνο Γκάτζιο για την αμέριστη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας στη λειτουργία του Λυκείου Επιδαύρου.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι από το 2018-2019, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, θα λειτουργήσει το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, με τίτλο «Θέατρο και Κοινωνία : Θεωρία, Σκηνική πράξη και Διδακτική». Σε πρακτικό επίπεδο, η σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Λύκειο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. θα περιλαμβάνει τις εξής κοινές δράσεις :

Το Τμήμα θα επιλέγει κάθε χρόνο έως δύο διδάσκοντες του Λυκείου Επιδαύρου από το εξωτερικό για να διδάξουν ως επισκέπτες καθηγητές σε μία η δύο συνεδρίες ο καθένας, στο πλαίσιο μαθημάτων του Π.Μ.Σ.

Το Φεστιβάλ θα μπορεί να προτείνει στο Πανεπιστήμιο ερευνητικές θεματικές που εξυπηρετούν τη λειτουργία του ως θεσμού ή επιμέρους δράσεις του. Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις δράσεις του Φεστιβάλ ως θεματικές των μεταπτυχιακών εργασιών τους (θεωρητικού ή καλλιτεχνικού χαρακτήρα).

Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα εργαστηριακά μαθήματα του μεταπτυχιακού θα μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.