«Πόλεμος» Φίλη – Εκκλησίας για τα θρησκευτικά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/09/2016 - 16:19 | Author: Newsroom

«Πόλεμος» μεταξύ Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την αλλαγή του προγράμματος σπουδών και του τρόπου διδασκαλίας των στα σχολεία.

tovima.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα» ύστερα από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων το πρωί της Τρίτης. «Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Iερώνυμος.
«Έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς πολιτείας να συνεργαστούμε με θετική άποψη, όχι περιοριζόμενοι από χρονικά όρια 10 ή 5 ημερών αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις» πρόσθεσε και απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό «να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος».
Ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης απάντησε ότι «τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς-θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας».
«Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» πρόσθεσε. «Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας» ανέφερε ο κ. Φίλης και κατέληξε με τη φράση: «Το υπουργείο Παιδείας είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».
Το νέο προγραμμα σπουδών στα θρησκευτικά
Πάντως από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε επίσημα νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ότι «από το σχολικό έτος 2016-17, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, εφαρμόζονται τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και σε όλους τους τύπους σχολείων (Ημερήσια και Εσπερινά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια)».

Για κάθε ενδιαφερόμενο, ωστόσο, στη διαδικτυακή διεύθυνση του ΙΕΠ, εκτός από το πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου και το πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου, έχει αναρτηθεί ο «οδηγός εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου» και ο «οδηγός εκπαιδευτικού στα Θρησκευτικά Λυκείο

Loading...
  • europalso

    ideascentral