ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Κατασκευές, εστίαση, γεωτεχνολογία, υγεία, μεταφορές. Αυτοί είναι οι κλάδοι που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη έως το 2020, προσφέροντας θέσεις εργασίας. Βέβαια, για να ανταποκριθούν στο διεθνοποιημένο τοπίο της αγοράς εργασίας, οι νέοι πρέπει να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες σε επιστήμες διαφορετικές αυτής που έχουν σπουδάσει. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία θέλει εξειδικευμένους τεχνίτες, καταδεικνύοντας την ανάγκη για στροφή προς την κατάρτιση, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας χωρίς στρατηγική προκρίνει χαμηλής ζήτησης και δαπανηρής λειτουργίας τμήματα ΤΕΙ.

Ειδικότερα, με βάση έρευνα του καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Παν. Αθηνών, Παναγιώτη Πετράκη και της ομάδας του () σχετικά με τις προοπτικές των κλάδων και των επαγγελμάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας έως το 2020, όπως προκύπτουν από το βιβλίο «The Rebirth of the Greek labor market: Building Toward 2020 After the Global Financial Meltdown», τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην απασχόληση αναμένεται να έχουν οι τομείς των κατασκευών, της εστίασης, της φυτικής-ζωικής παραγωγής, της υγείας καθώς και των μεταφορών. Στον αντίποδα, οι κλάδοι που θα σημειώσουν κάμψη μέχρι το 2020 σε όρους απασχόλησης είναι το εμπόριο, ενώ ακολουθούν η δημόσια διοίκηση και η άμυνα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.

Αύξηση στη ζήτηση θα καταγραφεί και για ειδικευμένους τεχνίτες στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την υγεία και την παροχή ατομικής φροντίδας, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Στην άλλη πλευρά, η έρευνα (παρουσιάστηκε σε ημερίδα του Ε-Learning του ΕΚΠΑ και του In Deep Analysis) δείχνει ότι η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται στην κατηγορία των πωλητών, ενώ ακολουθούν οι τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου και ένδυσης και οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών προστασίας.

Παράλληλα, επαγγέλματα κλάδων όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η πληροφορική, προβλέπεται να έχουν θετικές προοπτικές. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον αφού είναι νευραλγικοί για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Πετράκης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι κάθε επιστήμονας-επαγγελματίας να διαθέτει βασικές γνώσεις και δεξιότητες από άλλους τομείς. «Τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Ετσι, η γνώση διαφόρων επιστημών θα πρέπει να συνδυάζεται ώστε να υπάρχει μια περισσότερο σφαιρική προσέγγιση που να οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση και άρα αντιμετώπιση των προβλημάτων» ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται η… συλλογή πτυχίων αλλά απλώς επιμόρφωση. Βέβαια, το μήνυμα της έρευνας αφορά και τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι δημιουργούν τόσο τμήματα «κλειστά», περιχαρακωμένα και χωρίς την έννοια της διεπιστημονικότητας.