Ο παρέδωσε στους δύο Πρυτάνεις το τελικό Σχέδιο Νόμου συγχώνευσης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το , προκειμένου να συζητηθούν στις Συγκλήτους των δύο Ιδρυμάτων. Στη συνέχεια θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ακολουθεί τις προτάσεις που έγιναν από την επιτροπή που συστήθηκε από το Υπουργείο με αντικείμενο τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της συγκρότησης Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μετά και τις συμπληρωματικές και βελτιωτικές προσθήκες που επήλθαν με ευθύνη του Υπουργείου, σε συνεργασία με τις ηγεσίες των δύο Ιδρυμάτων όπως και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε ο Κώστας Γαβρόγλου το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα έχει παρουσία σε όλα τα νησιά του Ιονίου.

Με το Σχέδιο Νόμου, σημείωσε ο Κ. Γαβρόγλου, ιδρύονται τέσσερα διεπιστημονικά τμήματα:

Α. Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα

Β. Τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι

Γ. Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο

Δ. Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς διαβούλευση αποτυπώνει μια συνεκτική πρόταση συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων, με σκοπό την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με κριτήρια συνδεδεμένα αποκλειστικά με την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών και τη συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση των Ιονίων Νήσων, μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας, της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων και της δημιουργίας νέων πανεπιστημιακών δομών στον ευρύτερο χώρο του Ιονίου.

Συγκεκριμένα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποκτά δύο νέες :

Α. Τη Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου και

Β. Τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας.

Η Σχολή Περιβάλλοντος περιλαμβάνει:

1. το Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου και

2. το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα την πόλη του Αργοστολίου.

Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών περιλαμβάνει:

1. το νέο Τουρισμού με έδρα την πόλη της Κέρκυρας και

2. το νέο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την πόλη της Λευκάδας.

Η ίδρυση Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, με δυνατότητες για κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου στους τομείς της Παράκτιας Ανάπτυξης & Οικονομίας και Περιφερειακής Διακυβέρνησης & Νησιωτικότητας, δημιουργεί έναν κρίσιμο ακαδημαϊκό πόλο άμεσα συνδεδεμένο με τις προοπτικές και τις ιδιαίτερες συνθήκες μιας κατ’ εξοχήν νησιωτικής Περιφέρειας.

Εστιάζοντας στην συνέχεια στις ήδη υπάρχουσες Σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου ενισχύεται με την ένταξη σε αυτήν του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα Τμήματος Εθνομουσικολογίας, με έδρα στην πόλη του Ληξουρίου.

Με τα τρία, πλέον, Τμήματά της, η Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο σύνολό του, αναδεικνύονται σε ένα μείζονα πόλο στον χώρο της Μεσογείου στο πεδίο των Μουσικών Σπουδών, αξιοποιώντας την μακραίωνη και ιδιαίτερη παράδοση των Ιονίων Νήσων.

“Δίνουμε σήμερα στα δυο Ιδρύματα του Ιουνίου -δηλαδή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων- το σχέδιο νόμου που αποτυπώνει τα πορίσματα της Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για να μελετήσει τα ζητήματα συνέργειας ανάμεσα στα δύο Ιδρύματα. Είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Έχουμε κάνει συζητήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη και, στη συνέχεια, αυτές οι συζητήσεις έχουν αποτυπωθεί σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα συζητηθεί στη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου και στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.”