Περί αριστείας… ουδεμία υποτροφία!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/11/2015 - 13:27 | Author: Newsroom

Περί αριστείας… ουδεμία υποτροφία!

Γ. Μαυρωτάς & Σ. Δανέλλη

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση και το μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, μπορεί να περιμένει… αυτό άλλωστε υπονόησε πρόσφατα σε δηλώσεις του και ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης.

Και ανάμεσα σε όλα αυτά που περιμένουν οι Έλληνες φοιτητές, είναι και οι υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) το οποίο με δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Αναγνωστοπούλου, όχι μόνο αδυνατεί να προκηρύξει νέα προγράμματα για το 2015 αλλά δεν μπορεί να αποπληρώσει και τις εκκρεμείς υποτροφίες προς τους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 έως και σήμερα! Μπορεί λοιπόν η αριστεία να μην είναι πια (;) ρετσινιά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σίγουρα δεν είναι και σημαντικότερη από τη δόση των 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των πέντε υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας…

Για ακόμη μία φορά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όπως άλλωστε έπρατταν και τους προηγούμενους μήνες οι κ.κ. Μπαλτάς και Κουράκης, αρκείται μόνο στη διαπίστωση του προβλήματος ρίχνοντας το φταίξιμο απλά στις μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλουν την περικοπή των διαθεσίμων κονδυλίων του ΙΚΥ. Ούτε λόγος βέβαια από τον κ. Φίλη και την κα Αναγνωστοπούλου για εξεύρεση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης των υποτροφιών, αναζήτηση διαχείρισης νέων κληροδοτημάτων ή/και σύναψη συμφωνιών και προγραμμάτων αριστείας με δημόσιους και ιδιωτικού χαρακτήρα φορείς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Όλα αυτά είναι «δύσκολα» πράγματα και ίσως είναι και αντίθετα με τις αντιλήψεις τους περί επιβράβευσης της αριστείας.

Το Ποτάμι στηρίζει τον θεσμό των υποτροφιών και τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΙΚΥ, γιατί γνωρίζει καλά ότι οι υποτροφίες αυτές αποτελούν σημαντικό οικονομικό στήριγμα για τους φοιτητές ειδικά τώρα στα χρόνια της κρίσης, ενώ παράλληλα συνιστούν κίνητρο και επιβράβευση των προσπαθειών και των επιδόσεών τους. Οι Βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) έφεραν το σημαντικό αυτό θέμα στη βουλή μέσω της ερώτησης που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, καλώντας τους να αναζητήσουν άμεσα εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης προκειμένου οι Έλληνες φοιτητές να μη στερηθούν τις υποτροφίες και τα βραβεία του ΙΚΥ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral