Σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι που επέλεξαν φέτος να εξετασθούν στο έως και πέρυσι ισχύον σύστημα των έξι μαθημάτων, εισήχθησαν.

Ενδεικτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων Ημερήσιων Γενικών Λυκείων είναι 82,72% (εισήχθησαν οι 2.394 από τους 2.894 υποψηφίους) και εκείνο των Εσπερινών Γενικών Λυκείων είναι 97,23% (εισήχθησαν οι 316 από τους 325 υποψηφίους). Ωστόσο, καθώς οι εξετάσεις είναι διαγωνισμός κατάταξης μέχρι να συμπληρωθούν οι προσφερόμενες θέσεις, τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας οδήγησαν σε πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών. Μάλιστα, η σύγκριση των βάσεων των υποψηφίων με το παλαιό σύστημα με εκείνες του 2015 είναι η απολύτως ορθή, καθώς οι υποψήφιοι έχουν εξετασθεί στον ίδιο αριθμό μαθημάτων (έξι), σε αντίθεση με τη σύγκριση των φετινών βάσεων (4+1 τα εξεταζόμενα μαθήματα) με τις περυσινές (έξι μαθήματα). Επίσης, πέρυσι στον υπολογισμό των μορίων μετρούσε και ο προφορικός βαθμός, σε αντίθεση με φέτος. Από τη διαφορά αυτή ένας υποψήφιος μπορούσε να κερδίσει έως και 600 μόρια. Ενδεικτικά, για τις βάσεις υποψηφίων με το παλαιό σύστημα:

• Η Ιατρική Αθηνών έφθασε στα 19.100 μόρια από τα 18.924 πέρυσι. Η άνοδος αποδίδεται στο υψηλό επίπεδο των υποψηφίων σε συνδυασμό με τις λίγες –μόλις 7– προσφερόμενες θέσεις.

• Εντυπωσιακή είναι η πτώση στη Νομική Αθηνών που από τα 18.229 βρέθηκε στα 14.543 μόρια.

• Η φετινή «απομόνωση» των Παιδαγωγικών Τμημάτων σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο που προκάλεσε καθίζηση βάσεων, σε αντίθεση με πέρυσι όταν τα παιδαγωγικά τμήματα μπορούσαν να επιλεγούν από όλους τους υποψηφίους, αποτυπώθηκε στη διαφορά βάσεων. Οι φετινοί υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα έδωσαν βάση 13.194 μόρια στο Παιδαγωγικό Ρόδου από 12.984 πέρυσι, ενώ η βάση των υποψηφίων του νέου συστήματος διαμορφώθηκε στα 9.887 μόρια.

• Η χαμηλότερη βάση κατεγράφη στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΤΕΙ Χαλκίδας, με 1.808 μόρια από 10.835 μόρια πέρυσι.

Τέλος, παρότι ο χρόνος έκδοσης των βάσεων εξαρτάται και από την επίδοση των αποτελεσμάτων για τους υποψηφίους σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές από τα υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα, φέτος η έκδοση έγινε έγκαιρα με δεδομένο τον φόρτο των στοιχείων, λόγω των πολλών –13– κατηγοριών υποψηφίων με το παλαιό και το νέο σύστημα εξετάσεων.

Αύξηση μεταναστών-φοιτητών, όξυνση προβλήματος στέγασης

Η μάχη για τις ευκαιρίες στην αγορά μικρών κατοικιών (αν και λόγω κρίσης τα ενοίκια έχουν πέσει και η προσφορά έχει αυξηθεί) αρχίζει από τους γονείς μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Μάλιστα, και φέτος όπως συνέβη πέρυσι, λόγω της μείωσης του αριθμού των μετεγγραφών, θα αυξηθούν οι μετανάστες-φοιτητές –υπολογίζονται σε 100.000 στο σύνολο των φοιτητών–, με αποτέλεσμα να οξυνθεί το πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης, καθώς οι δομές των ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν επαρκούν.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι προσφερόμενες θέσεις σε φοιτητικές εστίες προσεγγίζουν τις 14.000. Βέβαια, οι φοιτητές που εισήχθησαν σε σχολή μακριά από το σπίτι θα «γλιτώσουν» τα μεταφορικά στην πόλη της σχολής τους, καθώς από φέτος η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, οι εισακτέοι θα εισέλθουν σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας με τον κωδικό του υποψηφίου και κατόπιν θα πάρουν νέο κωδικό για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους. Παράλληλα θα πάρουν και την ταυτότητα φοιτητή και θα έχουν έκπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες για τις εγγραφές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, εκκλησιαστικές ακαδημίες και ΑΣΠΑΙΤΕ, που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας.

Οι θα ακολουθήσουν.