| Τέσσερις μήνες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις το Υπουργείο Παιδείας με τροπολογία στον Ν. 4589/2019 ( ΦΕΚ Α΄ 29-1-2019 ) γνωστοποιεί ότι οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής σε τρία από τα πέντε συνολικά τμήματα, και συγκεκριμένα στα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα ισχύσουν από φέτος – ενώ παραμένει ο παλιός τρόπος εισαγωγής στα άλλα δύο τμήματα μουσικών σπουδών.

ΟΛΜΕ

Επίσης με την Υ.Α. ΦΕΚ 504 Β΄ 20-2-2019, τρεισήμισι μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, γνωστοποιεί στους μαθητές τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η εξέταση των νέων πανελλαδικών μαθημάτων Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, και Μουσική Αντίληψη και Γνώση.

Οι μαθητές μαθαίνουν στη μέση της σχολικής χρονιάς ότι θα εξεταστούν σε νέα αντικείμενα για τα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί, ενώ το Υπουργείο τους «προτρέπει» να διαβάσουν από τα μουσικά εγχειρίδια της Δευτεροβάθμιας, στα οποία σημειωτέον δεν υπάρχει καμία ή ελάχιστες αναφορές για κάποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. Μουσικής Τεχνολογίας, Ανάγνωσης Ανάλυσης Μουσικού Αποσπάσματος κ.τ.λ.).

Δείτε τις τελευταίες από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο

Ακόμη και στα Μουσικά Σχολεία το μάθημα της Μουσικής Τεχνολογίας π.χ. είναι επιλεγόμενο και οι μαθητές δεν γνώριζαν από την αρχή της χρονιάς τη νέα ύλη ώστε να το επιλέξουν. Επίσης, μόλις λίγο μετά την λήξη του Α΄ τετραμήνου, οι μαθητές πληροφορούνται ότι ο βαθμός του απολυτηρίου θα προσμετράται στην συνολική βαθμολογία.

Με δεδομένα όλα αυτά, και για να μην υπάρξει ο αιφνιδιασμός των υποψηφίων, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητάει την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα, ώστε να μην εφαρμοστεί ο νέος τρόπος από φέτος.

Απαιτούμε επίσης η προετοιμασία στα εξεταζόμενα μαθήματα να γίνεται δωρεάν στο δημόσιο σχολείο με βιβλία και αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών που να την εξασφαλίζει, καθώς και έγκαιρη πρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών.