Πανελλήνιες 2017: διευρύνονται οι επιλογές των υποψηφίων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/01/2017 - 12:45 | Author: Newsroom

Τρίτη 6 Ιουνίου : έναρξη των για τους τελειόφοιτους και αποφοίτους Λυκείου που θα διεκδικήσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας –επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της «Κ» (15/12/2016)– ενώ από φέτος διευρύνονται οι επιλογές των υποψηφίων, αφού διάφορα τμήματα θα συμπεριληφθούν και σε επιπλέον επιστημονικά πεδία σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε έως και πέρυσι. Για παράδειγμα, διάφορα τμήματα Πληροφορικής, στα οποία έως το 2016 μία θέση μπορούσαν να διεκδικήσουν μόνον οι υποψήφιοι που είχαν επιλέξει το 5ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), από φέτος θα μπορούν να τα διεκδικήσουν και όσοι επιλέξουν το 2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών).

Με βάση το υπουργείο Παιδείας, φέτος, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν οι εξής αλλαγές στις :

• Οι Εξετάσεις θα ξεκινήσουν (από τις 6 Ιουνίου) μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Αυτό προβλέπει και ο σχετικός νόμος, ο οποίος έως τώρα δεν τηρήθηκε. Η σχετική ρύθμιση διχάζει την εκπαιδευτική κοινότητα. Εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι με το νέο καθεστώς (πρώτα οι ενδοσχολικές, μετά οι ) τα παιδιά θα αγνοήσουν πλήρως τις ενδοσχολικές. Αντίθετα, ορισμένοι άλλοι πιστεύουν το αντίστροφο, δηλαδή ότι οι μαθητές θα αναγκαστούν να δώσουν βάρος και στις ενδοσχολικές εξετάσεις και θα περιοριστεί το άγχος τους για τις Πανελλαδικές.

• Προστίθενται στα επιστημονικά πεδία τμήματα που έως το 2016 ήταν ενταγμένα σε ένα πεδίο. Ενδεικτικά, στο 1ο πεδίο προστέθηκαν δύο τμήματα ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, στο 2ο πεδίο 13 τμήματα (π.χ. Πληροφορικής, Στατιστικής κ.ά.), στο 3ο πεδίο 22 τμήματα (Χημείας, Περιβάλλοντος κ.ά.), στο 4ο πεδίο πέντε τμήματα (4 Θεάτρου και το Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης) και στο 5ο πεδίο 20 τμήματα (Θεάτρου, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης κ.ά.).

• Αφαιρούνται συνολικά πέντε τμήματα από τρία επιστημονικά πεδία.

Μέσα στον Φεβρουάριο, όπως συμβαίνει πάντοτε, με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τον τρόπο, τη διαδικασία και το χρονικό διάστημα υποβολής της αίτησης δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

kathimerini.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral