ΠΑΜΕ: «Υποβαθμίζεται περισσότερο το ολοήμερο νηπιαγωγείο»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/08/2016 - 10:14 | Author: Newsroom

Στις αλλαγές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση λίγες βδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναφέρεται η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως καταργείται η υποχρεωτικότητα στη φοίτηση για 3.546 ολοήμερα νηπιαγωγεία και καλώντας χωρίς «καμία αναμονή και υποχώρηση από το να διεκδικήσουμε και να αποσπάσουμε αυτό που είναι πραγματικά σύγχρονο κι αναγκαίο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους».

Υπενθυμίζεται πως με τις νέες ρυθμίσεις, σε όλα τα θα υπάρχει ένα βασικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές από 8.30 έως 13.00 και ένα προαιρετικό από 13.00 έως 16.00 (τα νηπιαγωγεία έως τώρα λειτουργούν είτε ως κλασικά είτε ως ολοήμερα).

«Το με την γνωστή τακτική, μέσα στο κατακαλόκαιρο, προχωράει σε σημαντικές ανατροπές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 8/8/2016. Οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι ξεκομμένες από τις προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις για αύξηση του ελάχιστου αριθμού για να δημιουργηθεί τμήμα, από 7 σε 14 νήπια, αλλά και τα κριτήρια που, για πρώτη φορά, μπήκαν για την εγγραφή στο ». Με την Υπουργική Aπόφαση «υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται:

«Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι “μπαίνει τέλος στην πολυτυπία προγραμμάτων στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου” (βλ. Κλασικό, Ολοήμερο, λεγόμενα Μεικτά προγράμματα) αλλά και στο “χάος” που δημιουργούσαν οι πρόωρες αποχωρήσεις, το υπουργείο Παιδείας:

Καταργεί στην ουσία την υποχρεωτική φοίτηση για τα νήπια που οι γονείς τους επέλεγαν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε προαιρετικό μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος στις 13.00.
Με αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα του Ολοήμερου χάνει την όποια παιδαγωγική σύνδεση είχε με την πρωινή λειτουργία γιατί αφενός γίνεται προαιρετικό και αφετέρου αφορά μια εντελώς διαφορετική σύνθεση νηπίων στο ολοήμερο τμήμα απ΄ αυτήν του πρωινού, αφού σ’ αυτό θα φοιτούν παιδιά από διάφορα τμήματα.
Δημιουργείται ένας “νέος τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου” μετά το πρωινό και όχι ένα “Ενιαίο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια και προνήπια” που είναι ανάγκη της εποχής».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ κάνει λόγο για εμπαιγμό γονιών και εκπαιδευτικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Βασική ανάγκη των λαϊκών οικογενειών είναι τα παιδιά τους να έχουν το δικαίωμα στην ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση με δίχρονη (τουλάχιστον) υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σ’ ένα Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, με κατάλληλες υποδομές, που θα δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του παιδιού μέσα στο Νηπιαγωγείο.

Οι παιδαγωγικές απαιτήσεις μιας σύγχρονης Προσχολικής Αγωγής με ενιαία δομή και περιεχόμενο για όλα τα παιδιά όχι μόνο δε βρίσκονται σε αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών για ένα Νηπιαγωγείο με διευρυμένη χρονική λειτουργία, αλλά αντίθετα το ένα προϋποθέτει το άλλο», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, καλώντας τις Νηπιαγωγούς, όλους τους Εκπαιδευτικούς μαζί με τους γονείς και την εργατική τάξη σε αγωνιστική δράση για διεκδίκηση δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και ενιαίου 12χρονου σχολείου για όλα τα παιδιά, για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. «Ολες και όλοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μέσα από τα σωματεία μας, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες, μαζί με τους γονείς των παιδιών μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις ανάγκες μας στη Μόρφωση και τη Δουλειά. Καμία αναμονή και υποχώρηση από το να διεκδικήσουμε και να αποσπάσουμε αυτό που είναι πραγματικά σύγχρονο κι αναγκαίο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις οικογένειές τους».

Loading...
  • europalso

    ideascentral