Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Αναβολή για τις αιτήσεις

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/07/2016 - 14:23 | Author: Newsroom

Δεν θα ξεκινήσουν τελικά σήμερα οι αιτήσεις από τους γονείς για την δωρεάν φιλοξενία περίπου 81.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2016 – 2017 «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από την .

Όπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θόδωρος Γκοτσόπουλος υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα τα οποία οφείλονται στις περιφέρειες και γι’ αυτό το λόγο η θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, χωρίς, πάντως, να προσδιοριστεί το πότε.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Θεανώ Φωτίου και οι υφυπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης.

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί μίλησαν για ένα “νέο απλοποιημένο και διαφανές σύστημα”, ενώ διαβεβαίωσαν ότι τα 175 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα 82 από εθνικούς πόρους) που θα αποδοθούν για την υλοποίηση του προγράμματος και την κάλυψη 81.000 παιδιών, θα είναι η ελάχιστη χρηματοδότηση του προγράμματος.

«Είμαστε να αντιμετωπίσουμε πιθανή πρόσθετη ανάγκη χρηματοδότησης», διευκρίνισε με κατηγορηματικό τρόπο η κ. Φωτίου.

Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε συμφωνα με το aftodioikisi.gr ότι βασικός στόχος του ανασχεδιασμένου προγράμματος είναι το σύνολο των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας να λάβουν το voucher, θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ένας από τους πυλώνες της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ, είναι ο κοινωνικός πυλώνας. Ένας επίσης στόχος, είναι η επιτάχυνση των πληρωμών, με την καταβολή τους σε μηνιαία βάση.

Θυμίζοντας ότι βαίνουν μειούμενοι οι ευρωπαϊκοί πόροι που προορίζονται για το πρόγραμμα, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι αυξάνονται οι εθνικές δαπάνες και στάθηκε στη σημασία που έχει για την προσχολική αγωγή 80.000 παιδιών, η ένταξη τους στην προσχολική αγωγή.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον αρχικό προγραμματισμό την 1η Αυγούστου, επρόκειτο να γίνει γνωστό ποιοι γονείς είναι ωφελούμενοι του προγράμματος ωστόσο είναι προφανές ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη θα υπάρξει καθυστέρηση.

Οι στόχοι και οι καινοτομίες του προγράμματος

Οι συναρμόδιοι υπουργοί τόνισαν ότι με το νέο σύστημα:

  • επιτυγχάνεται κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, καθώς διασφαλίζεται ότι το σύνολο των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχιας θα λάβουν την σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης/voucher).
  • περιορίζονται δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθόσον δεν απαιτείται πλέον έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.
  • καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους.
  • απλοποιούνται οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και διασφαλίζεται η μηνιαία καταβολή των δόσεων.
  • το voucher δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο, δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χωρίς να χάνει το voucher.

Παράλληλα, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στόχος είναι η δράση, υπό τη νέα της μορφή, να διασφαλίσει ότι:

– όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από το κατώφλι της φτώχειας θα λάβουν την σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης/voucher),

– όλα τα νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία θα λάβουν την σχετική ενίσχυση

– θα αυξηθούν οι δυνατότητες επιλογής των γονέων ως προς τους παιδικούς σταθμούς,

– θα διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός ενισχυόμενων οικογενειών/παιδιών, χωρίς παράλληλα ν ’αλλάζουν τα ηλικιακά όρια με βάση τα οποία οι ωφελούμενοι/παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα.

– θα απλοποιηθούν ριζικά οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και θα διασφαλιστεί η μηνιαία καταβολή των δόσεων.

Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα για τους γονείς είναι ότι:

– οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

– η αξία τοποθέτησης (voucher) δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή αλλά ακολουθεί τον δικαιούχο (γονέας). Δηλαδή, ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό/ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χωρίς να χάνει το voucher.

Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα για τις δομές είναι ότι:

– καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους.

– διασφαλίζεται η μηναία καταβολή των δόσεων.

– απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.

Τα στοιχεία που διατηρούνται σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα είναι:

– Προτεραιότητα σε γονείς που είναι άνεργοι ή επισφαλώς απασχολούμενοι ή έχουν εισοδήματα κάτω από το κατώφλι φτώχειας.

– Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος (ΕΕΤΑΑ) προσφέρει υπηρεσίες σύζευξης ανάμεσα στις διαθέσιμες θέσεις φροντίδας και τις προτιμήσεις των γονέων. Επισημαίνεται ότι η σύζευξη δεν είναι δεσμευτική.

– Απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους. Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις υπηρεσίες που καλύπτει το voucher και δεν αφορά επιπλέον δραστηριότητες που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός.

Κατά τη διαρκεια της συνέντευξης Τύπου υπήρξε και παρέμβαση των εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ στους οποίους δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα αναφορικά με τα οκτώ ερωτήματα που έθεσαν.

Ωφελούμενοι

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ωφελούμενες/οι της δράσης είναι:
– Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή/και
– Μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία.
– Άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών.

Οι ωφελούμενες/οι της δράσης θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
– να είναι εργαζόμενες/οι (μισθωτές/οί, αυτοαπασχολούμενες/οι), ή
– να είναι άνεργες/οι οι οποίες/οι να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Από όλες τις ως άνω κατηγορίες εξαιρούνται οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφει συνοπτικά το υπουργείο, το έντυπο με το οποίο θα υποβάλουν οι γονείς την αίτηση συμμετοχής, θα χωρίζεται σε δύο σκέλη:

(α) Το υποχρεωτικό, στο οποίο οι γονείς θα δηλώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται για τη μοριοδότησή τους.

(β) Το προαιρετικό, στο οποίο οι ωφελούμενοι δηλώνουν τις δομές -από τη λίστα που έχει διαμορφωθεί στο πρώτο βήμα- στις οποίες επιθυμούν να τοποθετηθεί το παιδί τους.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων, θα λάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος τη μοριοδότηση που του αναλογεί και θα επιλεγούν οι γονείς των 81.000 παιδιών με τα περισσότερα μόρια.

Συνοπτική περιγραφή της δράσης

Α. Διαδικασία τοποθέτησης – πληρωμής – πιστοποίησης δαπανών

 1. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ προς τις Δομές: Η ΕΕΤΑΑ εκδίδει κάλεσμα προς τις Δομές προκειμένου αυτές να δηλώσουν, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, την επιθυμία τους να αποδεχτούν voucher της δράσης Εναρμόνισης. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μη εξαντλητική λίστα με διαθέσιμες δομές και θέσεις, στην οποία έχουν πρόσβαση οι ωφελούμενοι. Οι δομές δεν καταθέτουν εγγυητικές επιστολές για την συμμετοχή τους.
 2. Πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς τους γονείς να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα: Η ΕΕΤΑΑ εκδίδει πρόσκληση προς τους γονείς να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Το έντυπο της αίτησης χωρίζεται σε δύο σκέλη: (α) το υποχρεωτικό στο οποίο οι γονείς δηλώνουν τα στοιχεία που απαιτούνται για τη μοριοδότησή τους, (β) το προαιρετικό στο οποίο οι ωφελούμενοι δηλώνουν τις δομές -από τη λίστα που έχει διαμορφωθεί στο πρώτο βήμα- στις οποίες επιθυμούν να τοποθετηθεί το παιδί τους.
 3. Μοριοδότηση γονέων και άτυπη διαδικασία σύζευξης: Η ΕΕΤΑΑ πραγματοποιεί τη μοριοδότηση των γονέων από την οποία προκύπτουν οι τελικοί ωφελούμενοι. Η ΕΕΤΑΑ διενεργεί, επίσης, μία διαδικασία σύζευξης για όσους ωφελούμενους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τοποθέτηση σε συγκεκριμένη δομή. Κατόπιν, ενημερώνει κάθε ωφελούμενο εάν υπάρχει κενή θέση στη δομή/ες επιλογής του ή εάν δεν υπάρχει κενή θέση στη δομή/ες της επιλογής του και πρέπει να αναζητήσει ο ίδιος κάποια κενή θέση σε δομή. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, της δεύτερης φάσης, η εγγραφή του παιδιού σε μία δομή δεν υπόκειται στον περιορισμό του 70% των προσφερόμενων θέσεων από τη δομή. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία σύζευξης δεν είναι δεσμευτική.
 4. Τοποθέτηση παιδιών στις δομές: Για την εγγραφή του παιδιού στη δομή ο ωφελούμενος συνάπτει με τη δομή τυποποιημένο συμφωνητικό όπου προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις του σταθμού και υπογράφει εξουσιοδότηση προς την ΕΕΤΑΑ να δράσει ως πληρεξούσιος του ως προς τα ζητήματα πληρωμής. Οι δομές αποστέλλουν στην ΕΕΤΑΑ τα σχετικά στοιχεία, η ΕΕΤΑΑ τα ελέγχει και εκδίδει απόφαση τοποθέτησης του παιδιού στη δομή.
 5. Πληρωμές δομών: Πραγματοποιούνται μηνιαίως βάσει των προβλέψεων της ΚΥΑ.

Loading...
 • europalso

  ideascentral