Παιδικό Μουσείο: Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουάριου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/02/2016 - 19:51 | Author: Newsroom

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) συνεχίζει τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικά σχεδιασμένα από το εκπαιδευτικό τμήμα του, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος και σε μία διαφορετική θεματική και κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ και έτσι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τα αντικείμενα των συλλογών του. Ο Φεβρουάριος, λοιπόν, είναι αφιερωμένος στην κατηγορία «Ο άνθρωπος μαθαίνει» και στη γιορτή της Αποκριάς.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Ελένη Κωνσταντάτου στο tovima.gr, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, 3-6 χρόνων, θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της δράσης «Τι τρως; Δείξε μου τα δόντια σου!», να ανακαλύψουν τη στοματική κοιλότητα, να ευαισθητοποιηθούν για τη στοματική υγιεινή μέσα από το παιχνίδι του οδοντογιατρού. Παράλληλα μπορούν να κατανοήσουν τον ρόλο που παίζει η διατροφή στην υγεία των δοντιών και μαγειρέψουν μια συνταγή για «γερά» δόντια τα Σαββατοκύριακα 6-7 και 13-14 Φεβρουαρίου.

Με αφορμή τον εορτασμό της αποκριάς τα παιδιά, τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του μήνα, 20-21 και 27-28, θα κατασκευάσουν αποκριάτικα στολίδια για το δωμάτιό τους ξαναχρησιμοποιώντας παλιά υλικά.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας

Μικρογραφικά έπιπλα και μαγειρικά σκεύη από τις συλλογές του μουσείου, είναι η αφορμή για να γνωρίσουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας, 7-12 χρόνων, το επάγγελμα του μάγειρα προηγούμενης εποχής. Ετσι τις Κυριακές 7 και 14 Φεβρουαρίου, μέσω της δράσης «Σεφ και μαγειρείο» θα δημιουργήσουν μια σαλάτα εποχής με έμπνευση και φαντασία. Με αφήγηση, εικόνες και παιχνίδια αντιστοίχισης τα παιδιά ταξιδεύουν τις Κυριακές 21 και 28 του μήνα στον κόσμο των ζώων. Μέσα από τη δραστηριότητα «Μεταμφιέζομαι για την αποκριά» ανακαλύπτουν υλικά, τρόπους αξιοποίησης αυτών και δημιουργούν αστείες μάσκες με μορφές ζώων.

Ταυτόχρονα το ΕΠΜ με σκοπό να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες του κοινού του σχεδίασε και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 1-3 χρόνων και τους ενήλικες συνοδούς τους.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου (11:30-12:30) για τα παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων η δράση «Μαλακό ή σκληρό;» μέσω της οποίας μικροί και μεγάλοι πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά μαγειρικής και φτιάχνουν το δικό τους ψωμί. Ενώ τα Σάββατα 20 και 27 Φεβρουαρίου θα ανακαλύψουν διαφορετικά μουσικά όργανα και εργαλεία που παράγουν ήχους και θα πειραματιστούν με την ένταση μέσω της δραστηριότητας «Σιγά ή δυνατά!».

Για τα παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου (10:00 – 11:00) τα παιδιά και οι συνοδοί τους παίζουν με λευκά υλικά αντικείμενα και τις ιδιότητές τους και δημιουργούν λευκά αποτυπώματα σε μαύρο φόντο μέσω της δραστηριότητας «Ο χειμώνας και το άσπρο…».

«Ποια η σχέση του Χειμώνα με το μαύρο χρώμα; Πόσα διαφορετικά μαύρα αντικείμενα να υπάρχουν; Με ποιον τρόπο ένα χρωματιστό αντικείμενο γίνεται μαύρο;». Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δοθούν στα μικρά παιδιά τα Σαββατοκύριακα 20-21 και 27-28 του μήνα. Μέσω της δραστηριότητας «Ο χειμώνας και το μαύρο…» θα ανακαλύψουν με πρωτότυπο τρόπο την έννοια της σκιάς, θα παίξουν με τη σκιά και το σώμα τους και θα «μπουν» μέσα στη ζωγραφιά που θα δημιουργήσουν με μαύρο χρώμα πάνω σε διαφάνειες με τη βοήθεια του διαφανοσκοπίου.

Οι ώρες διεξαγωγής των προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας θα γίνονται ανά μια ώρα από τις 11:00-14:00 και θα έχουν διάρκεια 45 λεπτών, ενώ για τα παιδιά 7-12 χρόνων είναι 12:00 – 13:00. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική συμμετοχή της κάθε δραστηριότητας καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο 210 3312995

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς ειδοποίηση

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral