“Παιδιά μιλήστε. Και κυρίως ας μιλήσουν οι μάρτυρες των εκδηλώσεων των φαινομένων αυτών” ήταν η προτροπή του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχαήλ Καλογήρου, στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στο συνέδριο κατά του εκφοβισμού που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης.

“Το σημαντικό είναι να μιλήσετε εσείς και να ακούσουμε εμείς” είπε ο κ. Καλογήρου, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχολείου μπορεί κάθε παιδί να απευθυνθεί στον καθηγητή της τάξης, τον διευθυντή, τον διευθυντή εκπαίδευσης και αν όλα αυτά δεν αρκούν, τότε υπάρχει η αστυνομία και η δικαιοσύνη.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε ότι νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού αναλήφθηκε για πρώτη φορά το 2015 με σκοπό την προστασία του κόσμου των ανηλίκων από τη σκληρότητα του κόσμου των ενηλίκων και την πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών.

«Σύμφωνα με τις καταγραφές και τα στοιχεία που έχουμε, και προκύπτουν από το εύρος των καταγγελιών και κυρίως από τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν πολύ σκληρές ιστορίες σχολικού εκφοβισμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρχουν πολύ πιο ήπιες ιστορίες, που μπορεί να είναι μια έναρξη φαινομένων, όμως στη συνέχεια μπορούν να εξελιχτούν με τρόπο που στην αρχή τους δεν μπορούμε να διανοηθούμε».

«Ποια είναι η άποψή σας για τα παιδιά και τους εφήβους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας; Πρέπει να πάνε σχολείο, πρέπει να πάνε μαζί σας σχολείο ή πρέπει να είναι σε διαφορετικές τάξεις; Γνωρίζετε τι προβλέπει η Πολιτεία, τι προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις, η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού; Σκεφθείτε ότι ένας συμμαθητής σας είναι βίαιος, παροτρύνει και άλλα παιδιά να έχουν την ίδια σκληρή συμπεριφορά, μια συμμαθήτριά σας γυρίζει και λέει “μην τον βλέπεις έτσι που χτυπάει τους πάντες, αυτός τρώει πολύ ξύλο από τον πατέρα του”. Πώς μπορείτε να αντιδράσετε σε αυτή την κατάσταση; Ο μαθητής αυτός είναι τελικά θύμα ή θύτης;» ήταν τα λόγια του υπουργού προς τους μαθητές και τις μαθήτριες.