Η υπουργική απόφαση σε ΦΕΚ που καθορίζει τις διαδικασίες για την επιλογή και τοποθέτηση και εργαστηριακών κέντρων- Προθεσμία

Δημοσιεύτηκε σήμερα το ΦΕΚ που περιλαμβάνει την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία, ορίζονταιο χρόνος υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων για τοποθέτηση διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, η διαδικασία υποβολής και τα υποβλητέα δικαιολογητικά των αιτήσεων, η προθεσμία κατάρτισης από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του προσωρινού ενιαίου αξιολογικού πίνακα υποψηφίων, η διαδικασία διατύπωσης γνώμης των συνυπηρετούντων μονίμων εκπαιδευτικών, ο τύπος και το περιεχόμενο των φύλλων αποτίμησης, η διαδικασία διεξαγωγής των συνεντεύξεων, ο τρόπος τήρησης των πρακτικών, η προθεσμία των ενστάσεων και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

Σε εγκύκλιο με τις διευκρινίσεις υπογραμμίζεται ότι:

– Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν τα νόμιμα προσόντα και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής υποβάλλουν αίτηση που συνοδεύεται από τα αναγκαία δικαιολογητικά, από την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 έως και την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017.

– Ως διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή (10) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία σε αυτήν, οι οποίοι έχουν ασκήσει για οκτώ (8) τουλάχιστον έτη διδακτικά καθήκοντα στην πρωτοβάθμια ή/και δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνολικά. Από τα ανωτέρω οκτώ (8) έτη άσκησης διδακτικών καθηκόντων, τα τρία (3) τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν ασκηθεί σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας, συμπληρώνοντας σε αυτά τουλάχιστον το 50% του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με την επιφύλαξη της περίπτωσης διευθυντών των πειραματικών και προτύπων σχολείων.

 

Ποιοι αντιδρούν

: Όχι στην εφαρμογή της αξιολόγησης

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) επικρίνει το υπουργείο Παιδείας ότι, μέσω του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία, επιχειρεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση στα σχολεία. Για τον λόγο αυτόν, η ΔΟΕ κήρυξε απεργία-αποχή από τη διαδικασία για την επιλογή διευθυντών στα δημοτικά σχολεία, που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, η ΔΟΕ υποστηρίζει ότι «Η κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της μνημονιακής της δέσμευσης με βάση και το 4ο μνημόνιο, για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, στελεχών και εκπαιδευτικών, όπως καταγράφεται και στο τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο στηρίζεται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, όπως με σαφήνεια αναφέρεται στην εισαγωγή του», λέει η ΔΟΕ. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών γίνεται διά της πλαγιάς οδού. Οπως εξηγεί, «στη διαδικασία της συνέντευξης του υποψήφιου διευθυντή, εκτιμάται από το συμβούλιο επιλογής η γνώμη των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών. Η γνώμη των συνυπηρετούντων διατυπώνεται επί συγκεκριμένων ερωτήσεων αποτίμησης του κριτηρίου της συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο, της προσωπικότητας και της γενικότερης συγκρότησης του υποψηφίου, οι οποίες αναγράφονται σε φύλλα αποτίμησης του κριτηρίου αυτού. Στη διαδικασία εμπλέκεται άμεσα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τη σύνταξη των ερωτημάτων των φύλλων αποτίμησης (όρος που στη γλώσσα του υπουργείου σημαίνει αξιολόγηση)». Η ομοσπονδία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση με τη συνεδρίαση ενός οργάνου που δεν είναι ο σύλλογος διδασκόντων και τον σφετερισμό του βιβλίου πράξεων του συλλόγου διδασκόντων εισάγει στη σχολική πραγματικότητα την αξιολόγηση» και προσθέτει ότι «οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης-χειραγώγησης αποδείχθηκαν ψεύτικες».