Ολοήμερα τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία και τα Ειδικά Νηπιαγωγεία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/05/2017 - 11:14 | Author: Newsroom

«Δίνουμε τη δυνατότητα και σε να λειτουργούν με , με στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών» είπε την Τρίτη από το υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός .

Κωστοπούλου Μίνα

Δυνατότητα να λειτουργήσουν όλα τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία ως ολοήμερα δίνει το υπουργείο Παιδείας από τη φετινή σχολική χρονιά, εξισώνοντας επιπλέον το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες με εκείνο των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές των Ειδικών και οι μαθητές των Γενικών Δημοτικών θα σχολούν την ίδια ώρα, στις 1.15, με δυνατότητα ολοήμερου προγράμματος ώς τις 4 μ.μ.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα Ολοήμερα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία την Τρίτη, που βρέθηκε στο υπουργείο Παιδείας, δεσμευόμενος και για την ενίσχυσή τους σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Κατά τις πληροφορίες, η δυνατότητα για ολοήμερο πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί και στα Ειδικά Νηπιαγωγεία.

Για τα Ειδικά Δημοτικά, στο ολοήμερο πρόγραμμα αναμένεται να εντάσσεται καθημερινά μία ώρα μελέτης προκειμένου να μειώνεται ο φόρτος των μαθητών κατά την προετοιμασία στο σπίτι. Από παιδαγωγικής άποψης, εξάλλου, η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χρειάζονται εξειδικευμένη υποστήριξη στη μελέτη. Κατά το πρότυπο του Γενικού Δημοτικού, αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμά τους και μία ώρα μαθήματος επιλογής – από αθλητικές δραστηριότητες και εικαστικά, μέχρι μουσική και πληροφορική. Ακόμη, θα προβλέπεται ώρα σίτισης για τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων μεταξύ 1.30 και 2.10. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ώρας στα ολοήμερα, οι μαθητές θα μπορούν να αποχωρούν 3.05, διαφορετικά στις 4 μ.μ., με τη λήξη του προγράμματος.

Σήμερα, από τα 121 Ειδικά Νηπιαγωγεία της χώρας, μόνο τα 19 λειτουργούν ως ολοήμερα και από τα 180 Ειδικά Δημοτικά τα 60 υλοποιούν ολοήμερο πρόγραμμα. Οι επικείμενες Υπουργικές Αποφάσεις γενικεύουν το πλαίσιο λειτουργίας τους, παρέχοντας τη δυνατότητα αυτή σε όλα τα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017-18 ιδρύονται ένα νέο Ολοήμερο Ειδικό Νηπιαγωγείο και ένα Ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό, δύο Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και οκτώ Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια. Πρόκειται για τη νέα δομή, που δημιουργήθηκε πέρυσι και λειτούργησε πιλοτικά για να στηρίξει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των μαθητών των Ειδικών Σχολείων. Στη νέα δομή, που μετρά 50 σχολικές μονάδες πανελλαδικά, συγχωνεύτηκαν οι προηγούμενοι φορείς ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Από φέτος αναμένεται να λειτουργήσει με τομείς και ειδικότητες αντίστοιχες με εκείνες των ΕΠΑΛ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Ειδική Αγωγή ετοιμάζεται σειρά και άλλων παρεμβάσεων. Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε προχθές δημόσια τη στήριξή του απέναντι στον θεσμό. Ειδικότερα, ετοιμάζεται η Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει τον τρόπο υποστήριξης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης από τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης.

Όσο για τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, αυτές αναμένονται μεταξύ 10.000 και 11.000 φέτος, χωρίς καθυστέρηση, αφού η διαδικασία των αιτήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί.

avgi.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral