Οι Θρακιώτες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στη δημιουργία σταθμού διοδίων στη Μέστη Έβρου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔17/10/2016 - 20:35 | Author: Newsroom

Αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη δημιουργία νέου σταθμού διοδίων στην Εγνατία οδό, στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης, στο ύψος της Μέστης.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου φορείς της Θράκης ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό την αποτροπή της δημιουργίας σταθμού διοδίων στη Μέστη.

Συγκέντρωση φορέων της Θράκης θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου και ώρα 14:00 στο Επιμελητήριο Έβρου, με σκοπό την αποτροπή της δημιουργίας και λειτουργίας σταθμού διοδίων στη Μέστη, επί της Εγνατίας οδού.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου Τοψίδη.

Παράλληλα ο κ. Λαμπάκης απέστειλε και την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη:

“Την 11-10-2016 κοινοποιήθηκε από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε μεταξύ άλλων αποδεκτών και στο Δήμο μας η δημοσίευση δημοπράτησης του έργου «Εγνατία οδός: Κατασκευή Σταθμών διοδίων Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, επί της Εγνατίας οδού και των καθέτων αυτής αξόνων» με προϋπολογισμό 6.900.000 ευρώ με Φ.Π.Α.

Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας θέσω τον προβληματισμό μου «ΕΑΝ ΣΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ» (όπως αυτή των διοδίων) ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να υπάρξει εκ των προτέρων δημόσια ή τουλάχιστον θεσμική διαβούλευση, στο όνομα της Δημοκρατίας και της Πληροφόρησης αντί του αιφνιδιασμού και της απολυταρχικής επιβολής.

Στην επαγγελλόμενη από την κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια ανασυγκρότηση της οικονομίας του Έβρου και της Θράκης, το μόνο που διαπιστώνουμε είναι η επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων και τελών.

Με την επιβολή διοδίων στην Μέστη ανάμεσα στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, δημιουργείται αρνητικό πρόσημο ήτοι:

1. Επιβαρύνετε τον κάθε οδηγό πολίτη, ιδιαίτερα των νομών της Θράκης με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που κατά πληροφορίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ ότι σήμερα, οπότε καθίσταται απαγορευτική η μετακίνηση ανθρώπων μέσα στην Θράκη, ιδιαίτερα των αδυνάμων που είναι φυσικά οι περισσότεροι.

2. Επιβαρύνετε τα μεταφερόμενα εμπορεύματα και ζωοτροφές με μεγαλύτερο κόστος σε μία εποχή τραγικά δύσκολη στην πιο φτωχή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας όπως είναι η Θράκη.

3. Δημιουργείτε κατά τα άνω διασπαστικές και διαχωριστικές γραμμές στη Θράκη, στοιχείο αρνητικό ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

4. Επιβαρύνετε τον πολίτη επιπλέον, ενώ επίκειται μεταβίβαση της εκμετάλλευσης της Εγνατίας έναντι τιμήματος που μάλλον δε δικαιολογεί την δημιουργία και άλλων σταθμών διοδίων για να γίνει πιο δελεαστικό το προς διάθεση «προϊόν».

Αν παρ’ όλα αυτά θεωρείτε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη ή επιβάλλεται ενδεχόμενα από μνημονιακή ανάγκη ή άλλη παρεμφερή, η δημιουργία στη Θράκη κι άλλου σταθμού διοδίων, τότε προτείνουμε αυτός ο νέος σταθμός να μετατοπισθεί στα σύνορα των Κήπων.

Αυτή η επιλογή δεν θα δημιουργήσει το αρνητικό πρόσημο στους Θρακιώτες ή τουλάχιστον θα είναι κατά πολύ μικρότερο αυτού που θα συμβεί εάν επιμείνετε στην διακήρυξη.

Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξετε τη μία ή την άλλη προτεινόμενη εκδοχή, απαιτείται ματαίωση (που δύνασθε ευχερώς να υλοποιήσετε) της διακήρυξης, προκειμένου στην νέα που θα ακολουθήσει ή να έχετε αφαιρέσει τον σταθμό διοδίων της Μέστης ή να τον αντικαταστήσετε με τον προτεινόμενο σταθμό διοδίων στα σύνορα των Κήπων.

Κύριε Υπουργέ,

Οι Θρακιώτες αξίζουμε μιας άλλης μεταχείρισης από αυτήν που τυγχάνουμε τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Κι αυτό τουλάχιστον πρέπει να το δεχθείτε γιατί η Θρακιώτισσα και ο Θρακιώτης, δεν αντέχουμε άλλο.”

Πηγή: http://www.alexpolisonline.com/2016/10/blog-post_45.html#ixzz4NMgTc4t6
Alexandroupoli Online
Loading...
  • europalso

    ideascentral