Οι ρυθμίσεις για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔01/07/2016 - 01:43 | Author: Newsroom

«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», το υπουργείο προετοιμάζει την εισαγωγή τεσσάρων νομοσχεδίων που αφορούν και τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Καθιερώνονται μεταπτυχιακά δύο κατηγοριών: τα ερευνητικά, τα οποία θα μπορούν να οδηγήσουν σε διδακτορικό και θα είναι δωρεάν, και τα «επαγγελματικής εξειδίκευσης» στα οποία θα υπάρχουν δίδακτρα, αλλά με πλαφόν τις 5.000 ευρώ.

Το υπουργείο, και δη η αρμόδια Σία Αναγνωστοπούλου, θεωρεί ότι ο κλάδος των μεταπτυχιακών έχει ιδιαίτερες στρεβλώσεις, τόσο με την κατάχρηση στη δημιουργία νέων όσο και με το ύψος των διδάκτρων. Ενδεικτικά, συνολικά 735 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών λειτουργούν στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων 627 σε πανεπιστήμια και 108 ΤΕΙ. Το σύνολο των μεταπτυχιακών στα ΤΕΙ έχουν δίδακτρα, ενώ στα πανεπιστήμια, δίδακτρα έχουν τα 416 μεταπτυχιακά (66%).

Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 300 ευρώ έως και 15.000 ευρώ, ενώ 14 τμήματα έχουν προϋπολογισμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Διατάξεις στη Βουλή για την ιδιωτική εκπαίδευση,

Ρύθμιση της λειτουργίας των σχολείων αλλά και των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το βάρος δίνεται στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, με τις απολύσεις να δυσχεραίνονται. Πρόκειται για ρυθμίσεις που είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά πέρυσι την άνοιξη το τότε υπουργικό δίδυμο των Αριστείδη Μπαλτά – Τάσου Κουράκη, ενώ τις ίδιες ρυθμίσεις επιχείρησε να προωθήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο κ. Φίλης. Ωστόσο υπήρξε αντίθεση των θεσμών.

Αλλαγές εντός του Ιουλίου στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, έχει τεθεί προς συζήτηση στα υπόλοιπα κόμματα.

Μεταξύ των αλλαγών είναι η διοικητική αναδιάρθρωση με αλλαγές σε συντονιστές εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων, ο έλεγχος της λειτουργίας των σχολείων με ίδρυση πλατφόρμας στα πρότυπα του myschool, η επιστροφή στα σχολεία του εξωτερικού των ομογενών εκπαιδευτικών, ο περιορισμός των παρατάσεων στις αποσπάσεις. Εύλογα, στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων (από 15.000 έως 20.000 ευρώ ανά εκπαιδευτικό), καθώς αλλάζουν οι όροι καταβολής του επιμισθίου, και η αξιοποίηση του προσωπικού στα ελληνικά σχολεία.

Προβλέπεται η απόσπαση στο εξωτερικό να είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης δύο χρόνων, ενώ το επιμίσθιο θα δίνεται στον εκπαιδευτικό μόνο κατά τη διάρκεια της ανανέωσης, δηλαδή μετά τα τρία χρόνια παραμονής του στο εξωτερικό. Με τις αλλαγές στα κριτήρια και με περιορισμούς στην παράταση της απόσπασης, το υπουργείο σκοπεύει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, και άρα να καλύψουν κενά στα εδώ σχολεία, περίπου 800 εκπαιδευτικοί.

Θα καθιερωθεί Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.

Πρόκειται για τη θεσμοθέτηση ενός «κρατικού Lower», την οποία ο κ. Φίλης είχε εξαγγείλει στις προγραμματικές του δηλώσεις, παράλληλα με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδερμικής ν στο σχολείο.

Πάντως, ο υπεύθυνος Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης διαμαρτυρήθηκε για την αλλαγή των όρων διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικά ή Γερμανικά) στο Δημοτικό, αφού πλέον θα διδάσκεται μόνο εκείνη την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των μαθητών, ενώ τώρα μπορούσαν να διδαχθούν και οι δύο, φτάνει να υπήρχε ένας ελάχιστος αριθμός μαθητών για κάθε γλώσσα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral