Λιγότερες από πέρυσι ήταν οι αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

Οπως μας ενημερώνει ο αιρετός του (ΚΥΣΠΕ) Β. Παληγιάννης οι υποβληθείσες αιτήσεις μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε. για το 2013 ανέρχονται σε 7.778 έναντι 8.813 αιτήσεων το 2012.

Ο μειωμένος αριθμός αιτήσεων οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των περιοχών μετάθεσης π.χ. οι 4 περιοχές των Ιωαννίνων ή της Λάρισας έγιναν μία.

Το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει το δεύτερο δεκαήμερο Απριλίου για να εξετάσει αρχικά τις εκκρεμείς αιτήσεις, την ένταξη αιτήσεων στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης, την ένταξη των αιτήσεων για μετάθεση σε ΣΜΕΑΕ, τις αιτήσεις για τα διαπολιτισμικά.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας των φετινών μεταθέσεων προβλέπεται το τελευταίο δεκαήμερο Απριλίου ή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν οι αμοιβαίες μεταθέσεις.

Επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν για τις περσινές βάσεις, τονίζω για άλλη μια φορά πως δεν αποτελούν βάση υπολογισμού για τις φετινές μεταθέσεις.

Οι μεταθέσεις εξαρτώνται από τα οργανικά κενά που υπάρχουν ή που δημιουργούνται σε κάθε περιοχή μετάθεσης. Κανείς σήμερα δεν γνωρίζει τα ακριβή κενά. Ελπίζω πως θα είναι η τελευταία χρονιά που οι μεταθέσεις θα πραγματοποιηθούν με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Νομοθεσία
Η αναμόρφωση και η αντιμετώπιση του λαβύρινθου της ισχύουσας νομοθεσίας μεταθέσεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός απλού, κατανοητού, αντικειμενικού και δικαιότερου συστήματος μεταθέσεων είναι η απαίτηση όλων των εκπαιδευτικών. Μετά την ολοκλήρωση των μεταθέσεων θα πραγματοποιηθούν και οι μετατάξεις των εκπαιδευτικών από τη Β/θμια στην Α/θμια.

Πώς υπολογίζονται οι αποδοχές των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών
Οι μηνιαίες αποδοχές των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών θα υπολογίζονται σε συνάρτηση με τις συνολικές αποδοχές του βασικού μισθού της κατηγορίας που ανήκουν, πολλαπλασιαζόμενος επί των συνολικών μηνιαίων ωρών απασχόλησης και διαιρούμενος με το υποχρεωτικό ωράριο των μόνιμων εκπαιδευτικών του κλάδου τους.

Αυτό αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο επικαλείται σχετική απάντηση που έλαβε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στην περίπτωση της αναγνώρισης μειωμένης απασχόλησης το έτος λογίζεται σε 300 ημέρες, ο μήνας σε 25 και η εβδομάδα σε 6 ημέρες.

Οι μηνιαίες αποδοχές των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών θα υπολογίζονται σε συνάρτηση με τις συνολικές αποδοχές του βασικού μισθού της κατηγορίας που ανήκουν, πολλαπλασιαζόμενος επί των συνολικών μηνιαίων ωρών απασχόλησης και διαιρούμενος με το υποχρεωτικό ωράριο των μόνιμων εκπαιδευτικών του κλάδου τους.

Ποιοι δικαιούνται οδοιπορικά έξοδα
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, προσωρινούς αναπληρωτές και εκπαιδευτικούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι διατίθενται για τη συμπλήρωση μέρους του υποχρεωτικού τους ωραρίου διδασκαλίας σε σχολική μονάδα εκτός έδρας της οργανικής τους θέσης ή της προσωρινής τοποθέτησής τους, καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Στους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης που διατίθενται για συμπλήρωση μέρους του ωραρίου τους σε σχολεία της ίδιας βαθμίδας.

2. Στους εκπαιδευτικούς που διατίθενται για συμπλήρωση μέρους του ωραρίου τους από τη μία βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη. Στην περίπτωση αυτή τα οδοιπορικά έξοδα θα καταβληθούν από το σχολείο της βαθμίδας στην οποία ανήκουν οι εκπαιδευτικοί.

3. Στους εκπαιδευτικούς που διατίθενται εξ ολοκλήρου από τη μια βαθμίδα στην άλλη, αλλά για να συμπληρώσουν μέρος του ωραρίου τους μετακινούνται σε περισσότερα τους ενός σχολεία της βαθμίδας στην οποία διατέθηκαν. Στην περίπτωση αυτή τα οδοιπορικά έξοδα θα καταβληθούν από το σχολείο της βαθμίδας στην οποία έχουν διατεθεί.

Ως έδρα, αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, νοείται η σχολική μονάδα που υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί οργανικά ή με προσωρινή τοποθέτηση και καταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα εφόσον διατίθενται σε σχολεία άλλης πόλης, κωμόπολης ή χωριού για συμπλήρωση μέρους του ωραρίου τους.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚA ΕΘΝΟΣ