«Να απομονώσουμε τους ακραίους» ήταν η φράση που ακουγόταν διαρκώς την Τρίτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννη Παντή στα σχολεία όπου φιλοξενούνται προσφυγόπουλα. Η αναφορά φυσικά γινόταν για τα σχολεία στα οποία σημειώθηκαν τα γνωστά επεισόδια από γονείς που θέλησαν να εμποδίσουν την είσοδο σε αυτά των παιδιών που έχουν βρεθεί πρόσφυγες στη χώρα μας. Περιστατικά ωστόσο που, αν και επεισοδιακά, ήταν μεμονωμένα.

Τι ακριβώς διδάσκονται τα παιδιά; Βασικά την ελληνική γλώσσα από ελληνικά βιβλία, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ακόμη για αγγλικά και γερμανικά το επόμενο χρονικό διάστημα. Την εκμάθηση γλωσσών θα συνοδεύσουν αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
«Στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των δομών θα εφαρμοστεί εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα 20 ωρών (τέσσερις ώρες ημερησίως), το οποίο θα υλοποιείται τις απογευματινές ώρες (2.00 – 6.00 μ.μ.) με στόχο είτε την ένταξη των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από το επόμενο σχολικό έτος είτε την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της οικογένειάς τους» αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε χθες ο κ. Παντής στους διευθυντές Εκπαίδευσης.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αφορούσε αρχικά 1.500 παιδιά, αλλά τελικά σε πρώτη φάση εμφανίστηκαν περίπου 600 που εντάχθηκαν σε 30 σχολεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Αντιδράσεις
Πληροφορίες από την εκπαιδευτική κοινότητα αναφέρουν ότι σε περιοχές της χώρας (κυρίως κεντρικές) προκλήθηκαν αντιδράσεις από διευθυντές σχολείων που κλήθηκαν να…παρατείνουν το ωράριό τους έως και τις απογευματινές ώρες, ή για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που φέρεται να άρχισε λίγες μόνο ημέρες πριν από την 10η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η εκπαίδευση των προσφύγων.
Στα παραπάνω ωστόσο το υπουργείο Παιδείας φέρεται να απαντάει ότι για τα στελέχη της εκπαίδευσης δεν υπάρχει ωράριο σε αντίστοιχες περιόδους.
Πάντως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου φαίνεται ότι έχει πάρει το θέμα «επάνω του» και επισκέπτεται καθημερινά σχολεία με προσφυγόπουλα για να συντονίσει τυχόν προβλήματα.
Συνολικά, όπως έχει ήδη γράψει περίπου 20.000 παιδιά αναμένεται τελικά να ενταχθούν σε περίπου 800 τάξεις υποδοχής. Από αυτά, οι οικογένειες των μισών παιδιών έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.
Δικαίωμα
«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο σέβεται, προστατεύει και προωθεί το ελληνικό κράτος. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο» αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε το υπουργείο Παιδείας στους διευθυντές Εκπαίδευσης της χώρας.
Χαρακτηριστικά τονίζεται πως «σας ενημερώνουμε ότι η μη συμμόρφωση με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας πιθανόν να επισύρει νομικές κυρώσεις γεγονός το οποίο θα θέλαμε να αποφευχθεί»…
Όπως αναφέρεται σε αυτήν, έχει εκπονηθεί εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα «που αφορά στα παιδιά που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας και έχει ως πρωταρχικό στόχο τη μετάβαση των παιδιών αυτών από τη ζωή στους καταυλισμούς σε μια σχολική κανονικότητα και τελικά την επιτυχή ένταξή τους στη σχολική κουλτούρα».
«Στην επιλογή των σχολικών μονάδων που θα φιλοξενήσουν τις τάξεις υποδοχής έχει ληφθεί υπόψη τόσο ο αριθμός των παιδιών, όσο και η διαθεσιμότητα αιθουσών. Πρωτίστως όμως και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας έχει ληφθεί υπόψη ως απαραίτητη προϋπόθεση να ακολουθείται η πρόοδος του προγράμματος της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών που βασίζεται στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού» τονίζεται στην επιστολή που υπογράφει ο κ. Παντής.
Κονδύλια
«Σας πληροφορούμε ότι μέχρι στιγμής όλα τα παιδιά που πρόκειται να ενταχθούν στις δομές αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Για την ομαλή λειτουργία τους, έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), ενώ παράλληλα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών με λεωφορεία και συνοδούς από τις δομές φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία. Επίσης σας πληροφορούμε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι οποίες έχουν επιλεγεί ή θα επιλεγούν για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια αρχική εκτίμηση των επιπλέον εξόδων που θα αφορούν στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στον φωτισμό και στη θέρμανση των εν λόγω σχολικών μονάδων, ώστε να κοστολογηθούν οι επιπρόσθετες αναγκαίες επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΔΟΜ» αναφέρεται στην ίδια επιστολή.
«Οι επιπρόσθετες αυτές επιχορηγήσεις θα δοθούν απευθείας στις σχολικές επιτροπές προς εκταμίευση. Για την εύρυθμη λειτουργία των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης και την απρόσκοπτη παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων εντός των σχολικών μονάδων, κάτι που αποτελεί στόχο και επιθυμία όλων μας, καλούμε τους διευθυντές, τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, τα μέλη των σχολικών επιτροπών και τους εκπαιδευτικούς να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση στο μέτρο της επαγγελματικής ευσυνειδησίας και κοινωνικής αλληλεγγύης τους. Η διαδικασία παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων αποτελεί υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις του Συντάγματος και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σας ενημερώνουμε ότι η μη συμμόρφωση με την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας πιθανόν να επισύρει νομικές κυρώσεις γεγονός το οποίο θα θέλαμε να αποφευχθεί. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς το δικαίωμα των παιδιών αυτών στην εκπαίδευση και να παρακάμψει ή να υποσκάψει την θετική υποχρέωση του κράτους, να υλοποιήσει την παροχή εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την υποστήριξή σας στο δύσκολο έργο της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων και σας ευχαριστεί για την συνεργασία και την συνδρομή σας σε αυτό» αναφέρεται στην επιστολή χαρακτηριστικά.
Περί εμβολιασμού
Και καταλήγει το κείμενο: «Με αφορμή ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι:
Ο εμβολιασμός των παιδιών στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών γίνεται με προγραμματισμό και συντονισμό από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με βάση τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός στα Κέντρα Φιλοξενίας και άλλους χώρους φιλοξενίας προχωρά κανονικά και αναμένεται ο πρώτος κύκλος να ολοκληρωθεί εντός του μηνός.
Σε όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας που μετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας έχει πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των παιδιών όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα εμβολιασμών που εφαρμόζεται.
Με τη συμφωνία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, τα Κέντρα Φιλοξενίας εντάσσονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στα σχολεία της χώρας ακολουθώντας την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού και εφόσον έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός των παιδιών στο κάθε συγκεκριμένο Κέντρο».