Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.: “Τα όμορφα ΕΠΑ.Λ. όμορφα καίγονται”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/10/2016 - 10:59 | Author: Newsroom

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 07-10-2016
Αριθμ. Δ.Τ.: 010
Τα όμορφα ΕΠΑ.Λ. όμορφα καίγονται
Από την ψήφιση του 4386/2016 , του πρόσφατου νόμου για την Τ.Ε.Ε.

και τις εξαγγελίες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν είχαμε αντιληφθεί τι θα επακολουθήσει. Αρχικά είχαμε το “μάζεμα” σε “δόσεις” των τομέων που ξεκίνησε με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό Φ20/105925/Δ4/29-06-2016 , που τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τηνΥπουργική Απόφαση με αριθμό Φ20/120403/Δ4/21-07-2016 και παίρνοντας την τελική (?) μορφή με την εγκύκλιομε αρ. πρωτ. Φ20/122938/Δ4/26-7-2016 )
Σήμερα έχουμε τον “εξορθολογισμό” των ολιγομελών. Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. και οι τοπικές Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. απεύθυναν επιστολές στον Υπουργό αλλά και στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης ζητώντας να δουν την πραγματική και ουσιαστική διάσταση του θέματος (ενδεικτικά βλ.: http://www.oltee.gr/?p=7386 στις 25-8-2016,
Όμως η παλινδρόμηση μεταξύ εγκρίσεωνκαι απ-εγκρίσεων, άλλοτε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και άλλοτε από τον Υπουργό, για την λειτουργία ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑ.Λ., δείχνει την έλλειψη σοβαρής προσέγγισης κομβικών ζητημάτων της Τ.Ε.Ε..Συγκεκριμένα αρκετοί Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν ενέκριναν ολιγομελή τμήματα , ενώ άλλοι που αρχικά ενέκριναν άλλαξαν τις αποφάσεις τους λαμβάνοντας εντολές άνωθεν.
Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρουμε κάποιες αποφάσεις που τροποποιήθηκαν, αφαιρώντας τμήματα που αρχικά είχαν εγκριθεί:
·στην Δ.Δ.Ε. Πιερίας η αρχική απόφαση : https://diavgeia.gov.gr/decision/view/7%CE%A7%CE%9B94653%CE%A0%CE%A3-%CE%9C%CE%A4%CE%9D
·στην Δ.Δ.Ε.Χαλκιδικής η αρχική απόφαση:
https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9E9%CE%9B4653%CE%A0%CE%A3-%CE%987%CE%A1?inline=true
τροποποιήθηκε στην : https://diavgeia.gov.gr/doc/75304653%CE%A0%CE%A3-9%CE%9F%CE%9B?inline=true
·στην Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης η αρχική απόφαση: https://diavgeia.gov.gr/doc/64%CE%97%CE%964653%CE%A0%CE%A3-%CE%A1%CE%97%CE%A7?inline=true
·Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης η αρχική απόφαση: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A96%CE%9544653%CE%A0%CE%A3-97%CE%91?inline=true
Η επιφανειακή ενασχόληση με το θέμα, καθώς οι πρόσφατες αλλαγές είναι τόσο νωπές που έχουν ως αποτέλεσμα το ράβε- ξήλωνε στην Τεχνική εκπαίδευση. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, της “επιτροπής Λιάκου” με τίτλο “ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΑΕΙ- ΤΕΙ (βλ. http://www.oltee.gr/?p=7703) περί διετούς Λυκείου, ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., προϊόν ενός διαλόγου που έγινε (;)– που τελείωσε (;) – που δεν τελείωσε (;) – που συνεχίζεται (;), συμπεραίνεικανείς την προχειρότητα των αλλαγών , χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχειωδώς σχεδιασμένο μεταβατικό στάδιο.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι αλλαγές που έγιναν στα ΕΠΑ.Λ. δεν ήταν προϊόν ουσιαστικούδιαλόγου αλλά ενός κατ’ επίφαση διαλόγου , με μόνο κριτήριο την οικονομία χρήματος και δεν έλαβε διόλου υπόψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Καλούνται οι εκπαιδευτικοί να ξελασπώσουν τις «αλλαγές επί χάρτου», μην έχοντας ούτε αναλυτικά προγράμματα ούτε οδηγίες αλλά να τους προτείνεται να χρησιμοποιήσουναναχρονιστικά βιβλία δεκαπενταετίας (που ακόμα δεν έχουν διανεμηθεί).
Ας καταλάβουν επιτέλους πως στην εκπαίδευσηδεν υπεισέρχονταιμόνο λογιστικά αριθμητικά δεδομένα, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της είναι αυτά που θα μεταστρέψουν το μορφωτικό αποτέλεσμα από αρνητικό σε θετικό.
Με όλες αυτές τις αλλαγές καλλιεργείται και επαυξάνεται η άποψη της κοινωνίας πως τα ΕΠΑ.Λ. είναι σχολεία πρόχειρα σχεδιασμένα και σχολεία δεύτερης επιλογής . Συνοψίζοντας
δη λ ώ ν ο υ μ ε
την κατηγορηματική αντίθεσή μας:
I. Στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων των σχολείων της Τ.Ε.Ε.
II. Στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και στην μετακίνηση μαθητών.
III. Στους επιπλέον φραγμούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
IV. Στην περαιτέρω υποβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Δεν μπορούμε να ΦΟΡΤΩΝΟΥΜΕ συνεχώς τις ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ στις ΠΛΑΤΕΣ των ΜΑΘΗΤΩΝ, ούτε να παίζουμε με τις ζωές τους !
Κύριε Φίλη ας τελειώνουμε με τους αιωρούμενους μαθητές, ήρθε η ώρα να εγκρίνετε την λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων σήμερα διότι στις 15 Οκτωβρίου εκπνέει και η προθεσμία των μετεγγραφών.
Καλούμε
τους εκπαιδευτικούς πουπιστεύουν στην αξία της Τ.Ε.Ε. να συσπειρωθούν γύρω από την Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., η οποία είναι η μόνη ανεξάρτητη – ακομμάτιστη – μη χειραγωγούμενη ομοσπονδία που αγωνίζεται για την εγκαθίδρυση των ΕΠΑ.Λ.σε σχολεία πρώτης επιλογής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος Νικόλαος Σεκεριάδης
Ο Γενικός Γραμματέας Παλαιολόγος Δούρος
Loading...
  • europalso

    ideascentral