Ο υπουργός Παιδείας για τα σχολικά βιβλία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/07/2014 - 18:38 | Author: Newsroom

Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος απαντώντας στη Βουλή, σε ερώτηση του Βουλευτή Γ. Γερμενή, αναφορικά με τα ισχύοντα βιβλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Δημοτικού και Γυμνασίου , δήλωσε τα εξής:
Στόχος των εν λόγω βιβλίων δεν είναι η εξυπηρέτηση και προβολή μέσω αυτών διαφόρων ιδεολογιών (πολιτικών, θρησκευτικών, κοινωνικών) από οποιονδήποτε χώρο και αν προέρχονται, αλλά υπηρετούν καθαρά μορφωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως αυτοί ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία και τα προγράμματα σπουδών.


Τα σχολικά βιβλία στο σύνολό τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, δεν στρέφονται κατά των αξιών του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού αντίθετα, βασίζονται στην ελληνική ορθόδοξη χριστιανική κληρονομιά, προβάλλουν και υπηρετούν τις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού μας.
Η διαδικασία συγγραφής των σχολικών βιβλίων, τα οποία εκδόθηκαν από το πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, υπήρξε απόλυτα διαφανής.
Δ.Τα βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου, που γράφτηκαν κατόπιν διαγωνισμού, αξιολογήθηκαν από τριμελείς επιστημονικές επιτροπές κρίσης, οι οποίες συγκροτήθηκαν κατόπιν κληρώσεως, βάσει μητρώου, και αποτελούνταν από έναν πανεπιστημιακό, έναν Σχολικό Σύμβουλο και έναν μάχιμο εκπαιδευτικό. Συντονιστικό και εποπτικό ρόλο είχαν ειδικοί σύμβουλοι και πάρεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral