Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στο CEDEFOP για τα επαγγελματικά προσόντα των νέων στην Ελλάδα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/07/2016 - 18:05 | Author: Newsroom

Το επίκαιρο ζήτημα της ενίσχυσης των επαγγελματικών προσόντων των νέων συζητήθηκε στην έδρα του CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Ιουνίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Thomas Handel MEP, Προέδρου της Επιτροπής για την Απασχόληση και Κοινωνικών Υποθέσεων με το CEDEFOP, εστιάζοντας στην ανάγκη συνεργασίας των αρμόδιων αρχών και φορέων εργασίας και παιδείας.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου δήλωσε αισιόδοξη στις μελλοντικές προβλέψεις για τη χώρα παρόλο που η ανεργία παραμένει στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο 24.1% (Μάρτιος 2016). Τόνισε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει διάφορα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης όπως τη δημιουργία μηχανισμού διάγνωσης αναγκών σε δεξιότητες, ώστε η κατάρτιση να εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Ο Διευθυντής του CEDEFOP James Calleja αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 250.000 έχουν ήδη φύγει από τη χώρα και εργάζονται στο εξωτερικό και πάνω από 640.000 θα αναγκασθούν ν’ αλλάξουν αντικείμενο απασχόλησης καθώς 2/3 των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Υπογράμμισε ότι στόχος του CEDEFOP είναι η στήριξη των κρατών μελών στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την προσφορά ευκαιριών για κατάρτιση και μαθητεία ενισχύοντας την «απασχολησιμότητα» του ανθρώπινου δυναμικού.

Από πλευράς Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. , ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλειος Δαγδιλέλης παρουσίασε το έργο και τις τρέχουσες δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Σταύρος Καραγκούνης εκπροσωπώντας επίσης και τον Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς μίλησε για το σημαντικό έργο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρουν τα Ι.Ε.Κ. της χώρας παρέχοντας σύγχρονες ειδικότητες που ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς εργασίας και παράλληλα, ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο της πιστοποίησης και πώς συμβάλλει καταλυτικά στην αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων των νέων τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση.

Loading...
  • europalso

    ideascentral