«Να πάρουν τώρα οι σχολικές καθαρίστριες τα χρωστούμενα ΜΑΠ»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/02/2018 - 12:07 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΠ

 

οι σχολικές καθαρίστριες-καθαριστές καλούνται να εργαστούν καθημερινά με πολύ δυσμενείς όρους και σε συνθήκες βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας, που κάτω από το φόβο της ανεργίας έχουν υπογράψει κατάπτυστες συμβάσεις έργου με ελάχιστες αμοιβές ανάλογα με τις αίθουσες που τους αναθέτει η Σχολική Επιτροπή και μάξιμουμ τα 400 ευρώ. Χωρίς κανένα επίδομα ΒΑΕ, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, εξαναγκάζονται ακόμα και σε περίπτωση ασθενείας να καλύπτουν τη θέση με δικά τους έξοδα με άλλο εργαζόμενο.

Είναι σε αυτή τη διαρκή ομηρία για πολλά χρόνια και παρά του ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες παραμένουν με συμβάσεις έργου χωρίς να μονιμοποιούνται. Αυτή η κατάσταση που υποβαθμίζει και την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, τροφοδοτείται από όλες τις έως τώρα κυβερνήσεις που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που αντιμετωπίζουν την υγιεινή και καθαριότητα των σχολείων σαν κόστος. Οι μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές του Νομού Ηρακλείου συναινούν στις επιλογές αυτές και όχι μόνο δεν διεκδικούν την μονιμοποίηση αυτών των συναδέλφων αλλά τις εκβιάζουν και τις αφήνουν στο περιθώριο καθημερινά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων που αρχίζουν να πληρώνονται από τον Οκτώβρη ενώ καθαρίζουν τα σχολειά ήδη ένα μήνα!

Παρά τη πίεση και τον εκφοβισμό οι συναδέλφισσες οργανώθηκαν και μαζί με την επιτροπή αγώνα εργαζομένων ΟΤΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, έκαναν δυναμική παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φαιστού και Δήμου Γόρτυνας στα μέσα Δεκέμβρη απαιτώντας την καταβολή σε χρήμα αναδρομικά για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για τα έτη 2012 έως και 2017 που δεν είχαν πάρει. Οι πλειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων, που αρχικά πήγαν να τις πετάξουν έξω με το επιχείρημα ότι δεν τα δικαιούνται, κάτω από την πίεση της επιτροπής αγώνα και των ίδιων των συναδέλφων στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβούλιων, πήραν θετική απόφαση.

Παρά την θετική απόφαση για τη καταβολή των ΜΑΠ και παρά την διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου που αποσαφηνίζει το δικαίωμα αυτό των συναδέλφων καθαριστριών, οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας ακόμα δεν έχουν καταβάλει καμιά δόση κοροϊδεύοντας τις συναδέλφισσες, οι οποίες  από κοινού με την επιτροπή ζητάνε συνάντηση με τους δήμαρχους εδώ και βδομάδες και δεν τις δέχονται.

Από την άλλη άξιος υπερασπιστής των πολιτικών αυτών που κατατάσσει τους συναδέλφους στην σχολική καθαριότητα, δεύτερης μοίρας εργαζόμενους είναι το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στους Δήμους του Νομού. Με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ κλείνουν την πόρτα στις συναδέλφισσες που αιτήθηκαν να γίνουν μέλη του σωματείου όπως το δικαιούνται μετά την καταστατική τροποποίηση όπου οι συνάδελφοι πήραν μία γενναία απόφαση να δεχτούν όλους τους συναδέλφους. Πηγαίνοντας κόντρα στη συλλογική θέληση του κλάδου αλλά και του καταστατικού που προβλέπει τη δυνατότητα να γίνουν μέλη εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν τους δίνουν το δικαίωμα να αναπτύξουν τον αγώνα τους με το σωματείο τους για μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα από κοινού με τους υπόλοιπους συναδέλφους του κλάδου αλλά τις θέλουν απομονωμένες και δεμένες χειροπόδαρα. Είναι οι ίδιοι που βάζουν πλάτη στην ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας αυτής με τη στάση τους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες σας καλούμε να καταδικάσουμε αυτές τις πρακτικές και τη κοροϊδία από τις δημοτικές αρχές, αλλά και την κοροϊδία του ΔΣ του συλλόγου μας. Να δυναμώσουμε την πάλη μας μόνιμοι και συμβασιούχοι απέναντι στην επίθεση που έχουμε δεχτεί και εντείνεται στα δικαιώματα μας, να παραμερίσουμε τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, κάνοντας το πρώτο βήμα με την αλλαγή των συσχετισμών στις επικείμενες αρχαιρεσίες.

 

Η επιτροπή αγώνα εργαζομένων ΟΤΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ που στέκεται από την αρχή στο πλευρό των σχολικών καθαριστριών απαιτεί:

  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται από το Σεπτέμβρη
  • Την άμεση αναδρομική καταβολή των ΜΑΠ για τα περασμένα έτη
  • Μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστών με πλήρη χρηματοδότηση της εργασίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Να λαμβάνουν επίδομα και ένσημο Βαρέας & Ανθυγιεινής εργασίας
  • Την άμεση αποδοχή των αιτήσεων από το ΔΣ του συλλόγου γα να γίνουν ισότιμα μέλη στο σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Ηρακλείου
Loading...
  • europalso

    ideascentral