Εκδήλωση – συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων του , στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων επανέλαβε πως θα πρέπει οι να πληρώνουν για την τους στο : «Πριν από δύο-τρία χρόνια είχα κάνει πρόταση για μια εισφορά, ένα τέλος εγγραφής για τους φοιτητές κάθε χρόνο το οποίο θα εξασφάλιζε τουλάχιστον μια οικονομική αυτοτέλεια στα πανεπιστήμια, όχι για τη μισθοδοσία αλλά για τα τρέχοντα έξοδα που είναι πάρα πολλά. Βεβαίως, πετροβολήθηκα για αυτήν την αντίληψη αλλά εξακολουθώ να την έχω. Πιστεύω ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν ένα τέλος εγγραφής για να καλύπτουν τις πάγιες δαπάνες τους».

Για το ενδεχόμενο συνένωσης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ο δήμαρχος το παρομοίασε με τον Καλλικράτη, το σχέδιο με το οποίο προέκυψαν οι δήμοι μέσα από συνενώσεις, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιούργησε νέα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακόμη, ο δήμαρχος υποστήριξε την άποψη του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα για διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου, με την προσέλκυση φοιτητών από χώρες του εξωτερικού. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο καθεστώς ανομίας που διέπει τους χώρους των πανεπιστημίων τονίζοντας ότι «δεν νοείται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση». Τέλος, είπε πως τα έσοδα που έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης από το σύνολο των σπουδαστών ανέρχονται περίπου στα 100 εκατομμύρια τον μήνα, ποσό που νομιμοποιεί την εκφορά γνώμης της δημοτικής αρχής σε θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο.

Εν συνεχεία ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας αναφέρθηκε στις σημαντικές διακρίσεις και τις υψηλές θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις που έχει αποσπάσει το ΑΠΘ και κατόπιν σχολίασε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για συνένωση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων λέγοντας πως «το να υπάρχουν μόνο Πανεπιστήμια (σ.σ. και όχι ΤΕΙ) δεν είναι σωστό». Για το ενδεχόμενο συνένωσης του ΑΠΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ο κ. Μήτκας είπε πως «ο στόχος του ΑΠΘ ήταν και παραμένει μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση να προσελκύσει φοιτητές από όλο τον κόσμο με αγγλόφωνα προγράμματα».

«Έχουμε πετύχει αυτό που ξεκίνησε να κάνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο αλλά νιώθουμε καθηλωμένοι γιατί το θεσμικό πλαίσιο δεν μας αφήνει να το εξελίξουμε αυτό», τόνισε ο πρύτανης και πρόσθεσε πως «το ΑΠΘ είναι το πιο διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας. Εάν ο στόχος είναι να συμπτυχθεί ο αριθμός των πανεπιστημίων, θα μπορούσε να γίνει η συνένωση με το διεθνές Πανεπιστήμιο. Θα ήταν καλύτερο από τη σύμπραξη με ΤΕΙ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ιδρύματος, Παντελής Σαββίδης, επεσήμανε πως κάθε αλλαγή πρέπει να προκύπτει ύστερα από διάλογο με της κυβέρνησης με τους άμεσα εμπλεκόμενους και πως ο Σύλλογος, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, τον δήμο αλλά και φορείς της πόλης θα πρέπει να παρέμβουν στις εξελίξεις.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων οι αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος και Δέσποινα Κλαβανίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημήτρης Χατζηβρέττας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης.