Νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας για τη μονιμοποίηση των έκτακτων -ωρομίσθιων καθηγητών ΤΕΙ, που έχουν εργαστεί επί σειρά ετών στα Ιδρύματα, ζητούν ο Μάκης Μπαλαούρας και άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τον ανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, εκφράζονται προβληματισμοί για το πώς θα διαμορφωθεί η ‘επόμενη μέρα’ για τους έκτακτους – ωρομίσθιους καθηγητές των ΤΕΙ,

οι οποίοι όμως είχαν επί σειρά ετών τακτική σχέση εργασίας με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα», αναφέρει σε Ερώτησή του προς το Υπουργείο Παιδείας, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ» και συνεχίζει:

«Οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ που εργάζονταν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, προσλαμβάνονταν μετά από κρίση από τους αντίστοιχους μόνιμους καθηγητές που υπηρετούσαν στα ίδια Ιδρύματα, με επιλογή που γινόταν κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού και με ακαδημαϊκά κριτήρια. Οι διδάσκοντες αυτοί δίδασκαν εξειδικευμένα μαθήματα ή κάλυπταν κενά και είχαν μια συνεχή και στενή σύνδεση με το Τμήμα, αφού τα καθήκοντά τους δεν περιορίζονταν στην διδασκαλία, αλλά εκτείνονταν σε γενικότερα εκπαιδευτικά καθήκοντα (επίβλεψη πτυχιακών εργασιών, εξετάσεις, οργάνωση συνεδρίων κλπ). Κατά συνέπεια, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις έκτακτων καθηγητών που υπηρέτησαν και υπηρετούν με αυτές τις εργασιακές σχέσεις ακόμα και για δέκα (10) συνεχόμενα χρόνια ή και παραπάνω», αναφέρεται στην Ερώτηση.

«Όμως, το συγκεκριμένο υβριδικό εργασιακό καθεστώς των έκτακτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ (που εμφανίζονταν είτε ως Εργαστηριακοί και Επιστημονικοί Συνεργάτες, είτε ως Εκπαιδευτικοί Ειδικών Μαθημάτων, είτε ως Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι) τους έχει αποστερήσει, από θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα», συνεχίζει ο Μάκης Μπαλαούρας. «Οι περισσότεροι έκτακτοι καθηγητές ΤΕΙ, μολονότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εργάζονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις για κάθε εξάμηνο χωριστά και με συνεχείς διακοπές, με αποτέλεσμα να μην έχουν προϋπηρεσία για ολόκληρο το έτος, να μένουν απλήρωτοι και ασφαλιστικά ακάλυπτοι κάθε καλοκαίρι ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ζουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διαρκούς ομηρείας αναφορικά με την ανανέωση ή μη των συμβάσεών τους, η οποία επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια της κάθε διοίκησης. Ακόμη χειρότερα, παρά το πλήθος των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους για τη μονιμοποίησή τους, η ‘υβριδική’ μορφή της εργασιακής τους σύμβασης έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα νομικά ερωτήματα και έχει οδηγήσει σε αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και με δικαστικούς αγώνες, η μονιμοποίηση των έκτακτων καθηγητών ΤΕΙ είναι σχεδόν αδύνατη».

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, σημειώνει ο Μάκης Μπαλαούρας, έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της μονιμοποίησης των εκτάκτων ωρομίσθιων καθηγητών των ΤΕΙ, ωστόσο περιμένει τις προτάσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων που θα συνεργαστούν με τα ΤΕΙ για το έκτακτο προσωπικό τους.

«Κατά τη γνώμη μας, ωστόσο, αν δεν δίνεται λύση από τις προτάσεις των Συγκλήτων, είναι ανάγκη να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων λ.χ. τους καθηγητές ειδικής αγωγής ώστε να δοθεί μια δίκαιη και ενιαία λύση και να παύσει η ομηρεία για όλους εκείνους τους εκτάκτους καθηγητές των ΤΕΙ που έχουν θεμελιώσει εύλογο χρόνο, με συνεχείς προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεών τους», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.