«Η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και η Κυβέρνηση διχάζει τους πολίτες», δήλωσε ο Κυριάκος για τη συνταγματική αναθεώρηση ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την συνταγματική αναθεώρηση για να ξεφύγει από όσα ο ίδιος έχει δημιουργήσει, ενώ όπως τόνισε είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μήνες, καθώς το εύρος των θεματικών είναι μεγάλο.

Στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης, πράγματι, δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Μπορεί και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν με δικές μας προτάσεις

Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως ο κ. Τσίπρας επιλέγει να εκκινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία «τώρα και γιατί θέλετε μια μικρή, κουτσουρεμένη αναθεώρηση, ώστε να ματαιώσετε για 10 χρόνια κάθε τολμηρή αλλαγή που θα έφερνε η επόμενη κυβέρνηση».

Με την πρότασή μας οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν και για την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να κινηθεί το Σύνταγμα. Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα γιατί δεν συμφωνείτε με αυτήν την πρόταση. Τι πιο δημοκρατικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός και για το περιεχόμενο της αναθεώρησης; Εσείς κ. Τσίπρα γιατί πιστεύετε ότι η πρότασή μας κινείται σε λάθος κατεύθυνση και ποιος τρέμει τελικά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού; Ψηφίστε κ. Τσίπρα τις δικές μας προτάσεις και θα ψηφίσουμε κι εμείς τις δικές σας. Και θα αποφασίσει ο λαός τι πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι τον κ. Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει η συνταγματική αναθεώρηση αλλά να μεταθέσει τη συζήτηση από τις ήττες στην εξωτερική πολιτική, τα σκάνδαλα και τις οικονομικές αποτυχίες.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή δεν θα έχει την πλειοψηφία και «γι’αυτό ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό».

Η Ν. Δ δεν θα σας επιτρέψει να συριζοποιήσετε και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

Αναφορικά με την αλλαγή στο άρθρο για την ασυλία των ασυλία των βουλευτών, ο κ. Μησοτάκης τόνισε πως ζητούν την αλλαγή «αλλά ο κ. Καμμένος και ο κ. Παππάς πρόσφατα έκαναν χρήση αυτού του άρθρου».
Για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και το άρθρο 3, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση γιατί αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδας με το Πατριαρχείο.

«Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά την θρησκευτική πίστη του 95% του λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γι΄αυτό όπως δήλωσε η ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς το λαό, ούτε και με τον λαό απέναντι.

Αναφορικά με τους ιερείς ο επικεφαλής της ΝΔ, τόνισε πως δεν πρέπει αν δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας, γιατί οι ιερείς είναι το στήριγμα του λαού σε κάθε τοπική κοινωνία. «Είναι κοροϊδία να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «αδειάζουν» 10 χιλ. θέσεις στο Δημόσιο, αλλά οι κληρικοί να πληρώνονται από τον προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Η Εκκλησία δεν είναι εταιρία και η αποστολή της δεν είναι να κερδίζει χρήματα. Μπορεί να αξιοποιεί την περιουσία της για το φιλανθρωπικό έργο και η Πολιτεία πρέπει να τη διευκολύνει
Οι προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Καταθέτουμε την πρόταση της ΝΔ για μια μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση. Αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος. 13 άρθρα είναι κοινά με αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε άλλη κατεύθυνση. Η πρόταση μας είναι τολμηρή και προοδευτική αλλά είναι συνεπής και με τις αξίες που πρεσβεύουμε. Προωθεί την αξιολόγηση, την ανάπτυξη, την αξιοπιστία, την αλληλεγγύη. Η πατρίδα μας θα αποκτήσει ένα νέο σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα. Θα είμαστε παρόντες παντού για να αντιπαρατατεθούμε στην οπισθοδρόμηση .

Το νέο σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να εξασφαλίζει τη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα του κράτους, να θωρακίζει τη δικαιοσύνη, να καθιερώνει τη λογοδοσία. Καθιερώνεται σταθερός 4ετής κύκλος , η Βουλή διαλύεται μόνο με την απόλυτη πλειοψηφία.

Η εκλογή του ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε εναλλακτικές προτάσεις για την εκλογή του ΠτΔ. Πρέπει να απεμπλακεί από τις εθνικές εκλογές. Στη δική μας πρόταση ενισχύεται η λειτουργία του κοινοβουλίου ενώ διασφαλίζονται και τα δικαιώματα των μειοψηφιών.

Προτείνουμε την αλλαγή του άρθρου για την ασυλία των βουλευτών, πρέπει να αφορά αδικήματα που τελέστηκαν κατή την άσκηση του καθήκοντος.

Το νέο σύνταγμα εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι καθιερώνονται συνταγματικοί μηχανισμοί . Οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή να συμμορφώνονται με το μέγιστο επιτρεπτό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο υγιής ανταγωνισμός τονώνεται, το περιβάλλον προστατεύεται με σύγχρονα εργαλεία, η προστασία από την κλιματική αλλαγή βρίσκει τη θέση της στο Σύνταγμα. Και η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά μηχανισμούς λογοδοσίας. Ισχύει η πλήρης αυτονομία για τα ΑΕΙ και λειτουργούν επιτέλους στη χώρας μας υπό την εποπτεία μιας Ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους.

Θα καταργηθεί το άσυλο στα Πανεπιστήμια.

Το σύνταγμά μας πρέπει αν εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη. Να αντιμετωπίζει τις πελατειακές δομές του κράτους. Κανείς πολίτης απροστάτευτος , όλοι με πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό. Το ΑΣΕΠ και μόνο επιλέγει τα στελέχη της διοίκησης στην εσ. δομή της οποίας καθιερώνεται η αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα.

Η ενημέρωση τέλος, αναγνωρίζεται ως πραγματικό, δημόσιο αγαθό. Η αδειοδότηση γίνεται από το ΕΣΡ.

Είναι μια τολμηρή πρόταση που εισηγείται για την κατάργηση 8 άρθρων με παρωχημένες διατάξεις. Η δικιά μας πρόταση έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη αλλά και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης. Η ΝΔ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναίνεση σε μια εργαλειακή αναθεώρηση, δεν θα επιτρέψουμε να πάει χαμένη άλλη μια ευκαιρία. Θα εμποδίσουμε την εξέλιξη αυτή με κάθε μέσο που η έννομη τάξη και το σύνταγμα μας παρέχει. Αν θέλετε κ. Τσίπρα να αποδείξετε ότι εννοείται αυτό που λέτε, ελάτε να κάνουμε έναν τολμηρό διάλογο
Δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μια ευρεία αναθεώρηση και να κάνουμε πράξη το πνεύμα του συντάγματος που μας λέει ότι η λαϊκή ετυμηγορία έχει λόγο ύπαρξης, αν έρθουμε και να συμφωνήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και η επόμενη βουλή να διαμορφώσει και την πλειοψηφία. Γιατί σας ενοχλεί; τι φοβάστε; Καταλαβαίνω ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ότι θα χάσετε στις εκλογές.

Αναφορικά με το άρθρο 3, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων.

Για πείτε μου κ. Τσίπρα σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τι έρχεστε και τους λέτε; Ποιος θα είναι ο εργοδότης τους; Γιατί προκαλείτε μια ανασφάλεια που δεν έχει καν οικονομικό όφελος για το κράτος; Λέτε ότι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά λέτε ότι θα τους πληρώνω για να κοροϊδέψω κάποιους με 10.000 προσλήψεις. Αυτό είναι λαϊκισμός

Αναφορικά με το άρθρο 16, δήλωσε ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό σήμερα και επιλέγουν να πληρώσουν για την εκπαίδευσή τους, δεν είναι όλοι πλούσιοι και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι τους στερεί τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην χώρα τους.

Δεν είπατε τίποτα για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, μας είπατε ότι το δυσφημούμε όταν αναδεικνύουμε την πραγματικότητα που βιώνουν καθηγητές. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει δημόσιο πανεπιστήμιο να κάνουν κατάληψη, να μην αφήνουν φοιτητές να κάνουν μάθημα Πέμπτη και Παρασκευή επειδή έτσι θέλει ο Ρουβίκωνας.