Με το νομοσχέδιο για τις Δομές νέα χτυπήματα των αναπληρωτών;

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/06/2018 - 19:21 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Με το νομοσχέδιο για τις νέα χτυπήματα των αναπληρωτών! Η κυβέρνηση εισάγει «κριτήρια» στις προσλήψεις αναπληρωτών επαναφέρει τον διετή αποκλεισμό και καταργεί την παιδαγωγική επάρκεια!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ.  ΣΕΦΕΡΗΣ»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, μόνιμοι και αναπληρωτές,

Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέλνει στους συναδέλφους αναπληρωτές 3 ακόμα αντιλαϊκά «δωράκια»! Εκτιμά φαίνεται ότι δεν τους φτάνει η απόλυση, που σε λίγες μέρες παραλαμβάνουν, τους τσακίζει κι άλλο τη ζωή!

Η κυβέρνηση, με το άρθρο 80 του νομοσχεδίου, εισάγει νέα «κριτήρια» στις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων στις Δ.Υ.Ε.Π.! Συγκεκριμένα στο άρθρο 80 παρ. 1 γράφει: «Για την πρόσληψη στις Δ.Υ.Ε.Π. απαιτούνται τα κάτωθι προσόντα με την εξής ιεράρχηση: Διδακτική προϋπηρεσία σε Δ.Υ.Ε.Π. ή διαπολιτισμικά σχολεία ή τάξεις υποδοχής – ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας. Πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών (επιπέδου Β1, εφόσον πρόκειται για αγγλική, γαλλική ή άλλη γλώσσα ευρωπαϊκής ένωσης) με προτεραιότητα στις μητρικές γλώσσες των προσφυγικών πληθυσμών (αραβική γλώσσα ή γλώσσα φαρσί ή γλώσσα ούρντου).» Κι ενώ αναφέρει ότι οι προσλήψεις γίνονται από τους υφιστάμενους πίνακες, παρακάτω ξεκαθαρίζει ότι «στις προσλήψεις προτάσσονται οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα  προσόντα της παρ 1»!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται και το άρθρο 87, που από τη μια μεριά καθορίζει επιπλέον ειδική προκήρυξη μετά την 1η Νοέμβρη για κάλυψη θέσεων (κενών δηλαδή) που δεν καλύφθηκαν ή έγιναν παραιτήσεις αναπληρωτών που προσλήφθηκαν σ’ αυτές. Κι από την άλλη, όποιος/α αναπληρωτές/τρια με νέα αίτησή του τοποθετηθεί σε κενό της ειδικής προκήρυξης και παραιτηθεί, διαγράφεται από τους πίνακες για τη χρονιά αυτή και την επόμενη! Για δύο χρόνια άνεργος δηλαδή!!

Θυμίζουμε ότι η διάταξη αυτή, ο διετής δηλαδή αποκλεισμός, που ήταν κομμάτι του καταδικασμένου στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου ν. 3848 (ν. Διαμαντοπούλου), απέκλεισε πολλούς συναδέλφους, τσάκισε πολλές ζωές και χρειάστηκε σκληρούς αγώνες με τους οποίους ο διετής αποκλεισμός έγινε μονοετής και τέλος καταργήθηκε!

Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σταματά εδώ.Κατέθεσε επίσης τροπολογία της τελευταίας στιγμής η οποία αφορά την παιδαγωγική επάρκεια των αποφοίτων των σχολών που πρόκειται να εργαστούν στην εκπαίδευση.

Με την τροπολογία αυτή επιφέρει ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα και των φοιτητών αλλά ανοίγει και ένα ακόμα “παραθυράκι” για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στην ουσία, η παιδαγωγική επάρκεια μετατρέπεται σε επιπλέον «προσόν», το οποίο θα αποκτούν οι φοιτητές μετά από παρακολούθηση ομάδας μαθημάτων είτε εντός της σχολής τους είτε σε σχολή που θα προσφέρονται τα μαθήματα αυτά. Η παιδαγωγική επάρκεια για το σύνολο των σχολών, ακόμα και των Παιδαγωγικών, θα πιστοποιείται με ξεχωριστή βεβαίωση πέρα από το πτυχίο.

Η τοποθέτηση λοιπόν του Υπουργού Παιδείας ότι δήθεν η κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου, «ικανοποιεί αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος» ξεπερνάει κάθε όριο πολιτικής εξαπάτησης. Είναι πρόκληση αυτό να λέγεται όταν σε λίγες μέρες (21 Ιουνίου) θα απολύσει 23.000 συμβασιούχους εκπαιδευτικούς!

Έχει κανείς αυταπάτες για τις  προθέσεις της κυβέρνησης;

Όλες και όλοι την Πέμπτη 7 Ιούνη στις 6.30 στη Συγκέντρωση στα Προπύλαια και Πορεία στη Βουλή!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ                                                                                   ΝΤΙΑΝΑ ΛΙΑΚΟΥ

Loading...
  • europalso

    ideascentral