Ο σχολίασε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αναφορικά με τις  αιχμές των Πρυτάνεων για ελλείψεις. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γαβρόγλου:«Είναι απαράδεκτο πρυτάνεις και συνδικαλιστικοί φορείς των Πανεπιστημίων με κάθε ευκαιρία να επικαλούνται στον δημόσιο λόγο τους τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό επιρρίπτοντας ευθύνες στην Πολιτεία.

 

Προφανώς, επειδή η πραγματικότητα είναι διαφορετική, μήπως οι δηλώσεις αυτές εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες; Σίγουρα, πάντως, βλάπτουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ως Υπουργείο, από το 2016 βάλαμε τέλος στην αδιοριστία του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα ορισμένα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με ευθύνη τους δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Είναι ακατανόητη η ολιγωρία των διοικήσεων ορισμένων Ιδρυμάτων να μην προχωρούν τις διαδικασίες και να επιδίδονται σε παραπλανητικές και πολιτικάντικες δηλώσεις».

Tο υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2016 δόθηκαν στα 550 θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού με εξασφαλισμένες από τον προϋπολογισμό τις αναγκαίες πιστώσεις (414 στα πανεπιστήμια και 136 στα ΤΕΙ).Από αυτές, παραμένουν αδιάθετες 137 θέσεις ΔΕΠ για τα πανεπιστήμια και 35 για τα .

Δόθηκαν άλλες 500 θέσεις για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2017-18), ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι σήμερα είτε δεν έχουν προκηρυχθεί από τα Πανεπιστήμια, είτε τα Ιδρύματα τις έχουν προκηρύξει αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται.