Μαθήματα φυσικής σωματιδίων για μαθητές Λυκείου στον «Δημόκριτο»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/03/2018 - 19:36 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του «Δημόκριτου» οργάνωσε σήμερα την ημερίδα σωματιδιακής φυσικής για μαθητές Λυκείου «Master Class 2018».

Τα διεθνή αυτά μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων (International Master Classes) αποτελούν ημερίδες που οργανώνονται από τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group-IPPOG). Για 14η χρονιά θα λάβουν χώρα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 28 Μαρτίου. Στην Ελλάδα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΜΠ και ο «Δημόκριτος».

Οι μαθητές Λυκείου έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση της έρευνας στη βασική φυσική, δουλεύοντας πλάι-πλάι με φυσικούς σωματιδίων και αναλύοντας γεγονότα από τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider-LHC) του CERN.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν διαλέξεις για τη θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων, τους επιταχυντές/ανιχνευτές και την κοσμολογία. Επίσης, οι μαθητές αναλύουν δεδομένα του πειράματος CMS του CERN, ώστε να «ανακαλύψουν» οι ίδιοι το μποζόνιο του Higgs, ερχόμενοι έτσι σε επαφή με τις μεθόδους της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής. Συμμετέχουν ακόμη σε διεθνή τηλεδιάσκεψη με μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχουν μια πρώτη γνωριμία με το διεθνή χαρακτήρα της έρευνας στη βασική φυσική.

Στη φετινή εκπαιδευτική ημερίδα του «Δημόκριτου» συμμετείχαν τα σχολεία: 1o ΓΕ.Λ. Δραπετσώνας, ΓΕ.Λ. Μελισσίων, ΓΕ.Λ. Βραχναιίκων Νομός Αχαΐας, 2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης, 1ο ΓΕ.Λ. Χαϊδαρίου, 52ο ΓΕ.Λ. Αθηνών, 4ο ΓΕ.Λ. Ηλιούπολης, 2ο ΓΕ.Λ. Αχαρνών και 1ο ΓΕΛ Ψυχικού.

Loading...
  • europalso

    ideascentral