Μαραζώνουν τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

Κραυγή αγωνίας από μαθητές αλλά και καθηγητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε) Κορυδαλλού οι οποίοι ζητούν να στελεχωθεί το σχολείο με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, να προσληφθούν καθαρίστριες και να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την εύρυθμη λειτουργία όλων των αντίστοιχων σχολικών μονάδων της χώρας.

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, στο Σ.Δ.Ε του Κορυδαλλού εργάζονται μαζί με τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή του σχολείου 5 καθηγητές, όταν οι ανάγκες είναι για 10 καθηγητές και δύο ακόμη συμβούλους ψυχολογίας και σταδιοδρομίας. Τους καθηγητές πλαισιώνει και μία φιλόλογος που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Από τις 5 ώρες μαθημάτων, γίνονται σε καθημερινή βάση 3 με 4.

Οι λιγοστοί εκπαιδευτικοί και οι 70 μαθητές του σχολείου, ηλικίας από 18 έως 59 ετών, αγοράζουν μόνοι τους τα καθαριστικά για τις τουαλέτες αλλά και όλες τις αίθουσες του κτιρίου, πληρώνουν για τα αναλώσιμα που χρειάζονται και έχουν φτιάξει επιτροπές προκειμένου να καθαρίζουν τους χώρους του σχολείου εκ περιτροπής.

«Μέχρι στιγμής, στο σχολείο δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα Σ.Δ.Ε είναι ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ μόνο έως τον Ιούνη του 2016. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε κονδύλια και να προσληφθεί προσωπικό, καθώς δεν έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας στο Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης όπου υπάγονται τα σχολεία οι οποίες ασχολούνται με την εποπτεία και την οικονομική διαχείριση», αναφέρει στο «Εθνος» ο διευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Τσουμάνης.

Το όνειρο
Οι μαθητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων εγκατέλειψαν το σχολείο πριν από αρκετά χρόνια είτε γιατί έπρεπε να εργαστούν για να βοηθήσουν τις οικογένειες τους είτε γιατί δεν πίστευαν τότε ότι θα τους είναι απαραίτητη η μόρφωση από το σχολείο στη μετέπειτα ζωή τους, επέστρεψαν στα θρανία γεμάτοι όνειρα. Η διετής φοίτηση σε ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ισοδυναμεί με την ολοκλήρωση των τριών τάξεων του γυμνασίου της τυπικής εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευόμενοι όμως, τις περισσότερες φορές δεν σταματούν εκεί. Οπως τόνισαν στο «Εθνος», η πλειονότητά τους θέλει συνεχίσει στο λύκειο και αρκετοί να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα.

Οι μαθητές των Σ.Δ.Ε είναι ξεχωριστοί. Εργάζονται τα πρωινά, έχουν οικογένειες, παιδιά, ακόμη και εγγόνια. Ενας μαθητής επέστρεψε στο σχολείο μετά την παρότρυνση του γιου του, μία νεαρή κοπέλα για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, κάποιος άλλος γιατί του είναι απαραίτητο το απολυτήριο γυμνασίου για να παραμείνει στη δουλειά του.

«Φοβόμαστε μήπως μας κλέψουν τη δεύτερη ευκαιρία για μόρφωση και σταματήσει η λειτουργία των σχολείων», τονίζουν στο «Εθνος» οι μαθητές.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μαθητών και Αποφοίτων Σ.Δ.Ε, Γιώργος Λαύκας, δίνει τη δική του μάχη για την επιβίωση των σχολείων.

Δεν θα ξεχάσει, άλλωστε, πως μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης του στο Σ.Δ.Ε Κορυδαλλού, έκανε 38 αιτήσεις μέχρι να τον δεχτούν σε κάποιο πρωινό λύκειο. Ο λόγος; Ηταν τότε κοντά στην ηλικία των 40 ετών…

Ξανάρχονται
Από το σχολείο το οποίο έχουν αγαπήσει τόσο οι καθηγητές που κάνουν υπερπροσπάθεια για να καλύψουν τα κενά εσωτερικά ακόμη και με δεύτερες αναθέσεις μαθημάτων, όσο και οι μαθητές που το θεωρούν το δεύτερο σπίτι τους, πέρασε κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ και ένας απόφοιτος, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αποφοίτησε το 2012 σε ηλικία 70 ετών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ ΕΘΝΟΣ