Λεφτά για προσλήψεις τέλος Μετακινήσεις με το ζόρι

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/11/2015 - 10:28 | Author: Newsroom

Τις 10.974 έφτασαν οι προσλήψεις αναπληρωτών έως χθες, 10 Νοεμβρίου, στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της χώρας. Την ίδια ώρα, δύο μήνες μετά την έναρξη του διδακτικού έτους, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 4.000 κενά εκπαιδευτικών στην Π.Ε., ενώ οι διαθέσιμες πιστώσεις είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλυφθούν όλα τα κενά.

Σύμφωνα με τον αιρετό του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Βασίλη Παληγιάννη, στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν 449 προσλήψεις στα σχολεία Ζωνών Εκπαιδευτικών Προτεραιότητας (ΖΕΠ), ενώ υπάρχουν άλλες 100 πιστώσεις για την Ειδική Αγωγή, 34 για Ολοήμερα Δημοτικά, 45 για Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και 28 για ειδικότητες εκπαιδευτικών (ξένες γλώσσες, πληροφορική κ.λπ.).

Συγχρόνως εκκρεμεί η κατανομή των 2.000 πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αντιστοιχούν περίπου σε 2.700 προσλήψεις αναπληρωτών Π.Ε. και Δ.Ε.

Είναι σχεδόν σίγουρο πως πολλά σχολεία θα υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Θέλοντας και μη

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αιρετό του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Λουκά Καβακλή, σε αναγκαστικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών προχωρά η διευθύντρια εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας, με βάση αντιεκπαιδευτική ρύθμιση της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου.

Οπως επισημαίνει ο κ. Καβακλής, «τα κενά σε εκπαιδευτικούς, που τα περισσότερα υπάρχουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ούτε με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν! Το μόνο που θα γίνει είναι να καλυφθούν κάποια ελάχιστα κενά τάξεων, καταργώντας ολοήμερα τμήματα ή αφήνοντας κενά ωρών στα σχολεία από τα οποία μετακινούνται οι εκπαιδευτικοί».

Ποσοστά πρόσληψης

Ωστόσο, άσχημη είναι η κατάσταση για πολλές ειδικότητες καθηγητών, καθώς, αν εξετάσει κανείς τον αριθμό των αιτήσεων πρόσληψης και τις τελικές προσλήψεις, θα έρθει αντιμέτωπος με το χάος.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά πρόσληψης των φιλολόγων, της πολυπληθέστερης ειδικότητας των υποψήφιων αναπληρωτών. Στους πίνακες οι εγγεγραμμένοι είναι 20.844 και εξ αυτών έχει προσληφθεί το 3,3% καθώς οι έως τώρα προσλήψεις ανέρχονται σε 688.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για τους γεωλόγους, που με 23 προσλήψεις το ποσοστό ανέρχεται στο 4,13%. Μονοψήφια ποσοστά έχουν οι φυσικοί και οι μαθηματικοί, ενώ διψήφια ποσοστά έχουν οι χημικοί και οι βιολόγοι.

Για τους τελευταίους, το ποσοστό πρόσληψης διαμορφώνεται με τα έως τώρα δεδομένα στο 36,54%, με 379 προσλήψεις σε σύνολο 1.347 αναπληρωτών.

efsyn.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral