Το θέμα της στράτευσης των γυναικών και της ίδρυσης στρατιωτικών λυκείων επανέφερε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας το Σάββατο στο «MEGA». «Τα συζητάμε όλα» δηλώνει ουσιαστικά από την πλευρά του το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας.

Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος τόνισε ότι τα εν λόγω θέματα παραμένουν στο τραπέζι και ότι θα μιλήσει γι’ αυτά ο ίδιος, όχι μόνο με τον πρωθυπουργό, αλλά και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα συζητήσουμε την εθελοντική στράτευση των γυναικών για εξάμηνη θητεία για να καλύψει τις ελλείψεις σε προσωπικό», συνέχισε, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει εκ νέου το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών που επιθυμούν να προσληφθούν στα Σώματα Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η εθελοντική στράτευση γυναικών μελετάται για «να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που έχει το στράτευμα από τη μείωση της θητείας που έχει επέλθει», καθώς – όπως ισχυρίστηκε – «προσωπικό δεν μπορούμε να προσλάβουμε». «Το να μπορέσουμε να καλέσουμε εθελοντικά εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να έρθουν από μόνες τους να υπηρετήσουν μια εξάμηνη θητεία, είναι κάτι που το βάζουμε στο τραπέζι», είπε.

Σε ό,τι αφορά στα στρατιωτικά λύκεια, ο υπουργός Αμυνας, επιχειρώντας να ανασκευάσει τα όσα είχε πει προηγούμενα ανοίγοντας το θέμα, …στην ουσία τα επιβεβαίωσε! «Δεν είπα ότι θα κάνουμε στρατιωτικά λύκεια», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι αυτό που είπε είναι να υπάρχουν «κάποιες δυνατότητες». Εσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχουν τα ναυτικά λύκεια;Να υπάρχουν τα αεροπορικά λύκεια για να λαμβάνουν κάποιες γνώσεις εκείνοι που θέλουν να πάνε στην Πολεμική Αεροπορία», προσθέτοντας μάλιστα ότι η «βασική εκπαίδευση» σε αυτά τα «λύκεια» «θα δίνει μόρια για τις στρατιωτικές σχολές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Καμμένος έχει προαναγγείλει την καθιέρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας όσων γυναικών διεκδικούν θέση στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό), αλλά και ίδρυση στρατιωτικών λυκείων που θα συνδέονται με τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, σηματοδοτώντας (και) έτσι την προσήλωση της κυβέρνησης στις κατευθύνσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ για παραπέρα στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και για προσαρμογή της επιλογής και της εκπαίδευσης των μελλοντικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του.

Δ. Βίτσας: «Είναι ένα θέμα που το συζητάμε»

Στο ίδιο μοτίβο, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ» και ερωτηθείς σε τι τον «προβληματίζει» η «εθελοντική» στράτευση γυναικών, απάντησε: «Εμένα τίποτα δεν με προβληματίζει ή με ενοχλεί. Κάθομαι και τα συζητάω όλα. Λέω το εξής πράγμα: Επειδή η εθελοντική στράτευση των γυναικών έχει έρθει στην Ελλάδα πέντε φορές, δεν είναι η πρώτη φορά – το είχαν θέσει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου – ή θα ανοίξουμε τη συζήτηση για το τι στρατό θέλουμε ή δεν θα την ανοίξουμε. Είναι μια μεγάλη κουβέντα η κουβέντα περί εθελοντισμού, που υπάρχει έτσι κι αλλιώς σε πολλές χώρες. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε, διατυπώνουμε τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις και από κει και πέρα προχωράμε».

Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει ότι: «Μην ξεχνάμε πως οι γυναίκες αυτή τη στιγμή στελεχώνουν τις Ενοπλες Δυνάμεις και μάλιστα σε πολύ υψηλές θέσεις. Συγχρόνως και στα άλλα σώματα, στελεχώνουν πολύ υψηλές θέσεις στα Σώματα Ασφαλείας. Το ζήτημα τώρα αν η εθελοντική στράτευση των γυναικών ή η εθελοντική στράτευση των ανδρών είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολύ μεγάλη επεξεργασία και συζήτηση. Δεν περνάει αυτή τη στιγμή ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα και πάμε να το λύσουμε. Για τα στρατιωτικά λύκεια είναι θέμα του πώς συγκροτείται η Παιδεία, άρα είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας. Η δική μου γνώμη είναι πως στο επίπεδο των Λυκείων και των Γυμνασίων πρέπει να παρέχεται γενική γνώση και να αφήνει τη δυνατότητα της επαγγελματικής επιλογής μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού. Γνωρίζω τι γίνεται στην Αμερική και σε μια σειρά άλλες χώρες».