Με αφορμή το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την ανεξέλεγκτη πια παρουσία τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στους χώρους του Οικονομικού Αθηνών, που μάλιστα ανάγκασε τη Διοίκηση του Ιδρύματος να διακόψει για κάποιες ώρες τη λειτουργία του την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 ζητώντας να δοθεί μια οριστική λύση, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και Βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου και Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα.

Είναι άξια απορίας η πλήρης αδιαφορία και αδράνεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο συγκεκριμένο θέμα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα και από τη δήλωση του Πρύτανη του Ο.Π.Α. ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν εδώ και καιρό ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί, χωρίς να γίνεται κάτι.

Ο κ. Μαυρωτάς ζητά συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις έως τώρα ενέργειες της Πολιτείας με σκοπό την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών, καθώς επίσης απευθύνεται προς τους Υπουργούς εάν θεωρούν επαρκές το νομοθετικό πλαίσιο περί ακαδημαϊκού ασύλου ή χρειάζεται αναθεώρηση.

Υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες του κ. Γαβρόγλου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη δημιουργία ομάδας εργασίας με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από διάφορα Υπουργεία και των διοικήσεων των Α.Ε.Ι., η οποία θα εξετάζει ζητήματα για το άσυλο και την παραβατικότητα στα Α.Ε.Ι., ο βουλευτής του Ποταμιού διερωτάται αν έχει αυτή συσταθεί μετά από τρεις μήνες μετά, και ποια τα μέχρι τώρα πορίσματά της.
Αναφορικά με τη γενικότερη συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας απέναντι σε αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα, ο κ. Μαυρωτάς σημειώνει ότι είναι πραγματικά να απορεί κανείς αν αυτό είναι το αυτοδιοίκητο που ονειρεύεται ο κ. Γαβρόγλου, μιας και η μόνη απαγορευμένη πρόσβαση λόγω πανεπιστημιακού ασύλου, αφορά τις δημόσιες αρχές. Τέλος εκφράζει την απορία πως γίνεται ένας Υπουργός να ζητά από την ακαδημαϊκή κοινότητα να έρθει αντιμέτωπη με εγκληματίες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Θέμα: «Η ανεξέλεγκτη παρουσία τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του Ιδρύματος»

Σε άντρο ανομίας και ανεξέλεγκτων παραβατικών συμπεριφορών, εξαιρετικά επικίνδυνων, τόσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της, έχουν μετατραπεί κατ’ εξακολούθηση πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα υπό το «πέπλο» του πανεπιστημιακού ασύλου. Δυστυχώς στην πράξη και επί της ουσίας, η διαφύλαξη και προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών παρακωλύεται και ο τρόπος ερμηνείας και εφαρμογής του ακαδημαϊκού ασύλου αλλοιώνει και εκφυλίζει το ίδιο το νόημα και περιεχόμενό του. Είναι προφανές ότι από μόνη της η ίδια η επίκληση του πανεπιστημιακού ασύλου, ως λόγου μη παρέμβασης κατά της παρανομίας, ακόμη και όταν αυτό προβλέπεται έστω και υπό το πιο περιοριστικό πλαίσιο στον ν. 4485/2017, συνιστά τη μεγαλύτερη προσβολή του ασύλου και του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ακόμη μια απόδειξη των ανωτέρω είναι το γεγονός ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.) αποφάσισε να διακόψει την εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος σε ό,τι αφορά στο κεντρικό κτίριο επί της οδού Πατησίων, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, και για το χρονικό διάστημα από τις 11:00 έως τις 15:00. Αυτή η ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση της διοίκησης του Ο.Π.Α. είχε ως σκοπό να αντιληφθεί και να αντιδράσει η Πολιτεία στην κραυγή αγωνίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για την επικίνδυνα ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση που αντιμετωπίζει και αυτό το Ίδρυμα από τη διαρκή παρουσία τοξικο-εξαρτώμενων ατόμων στον χώρο του, καθιστώντας τη λειτουργία του από δυσχερή έως και αδύνατη και προφανώς με δυνητικούς κινδύνους για τους φοιτητές και εργαζομένους.

Την πλήρη αδιαφορία και αδράνεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο συγκεκριμένο θέμα, επιβεβαιώνει η δήλωση του Πρύτανη του Ο.Π.Α. κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκη σε έγκριτο έντυπο μέσο «Για το θέμα έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι – από τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έως τις εισαγγελικές αρχές, τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, και βέβαια τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ουδείς έχει πράξει κάτι».

Επισημαίνεται δε ότι την ίδια στιγμή που το φλέγον αυτό θέμα παραμένει επιδεικτικά άλυτο, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου μετά τις παλαιότερες δηλώσεις του περί «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος», επανέρχεται μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου κατά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην οποία μεταξύ άλλων νουθετεί με τρόπο προσβλητικό, το πώς θα επιτελεί το έργο του, και ειδικότερα για το πως να αποφεύγει να καλεί την αστυνομία στις περιπτώσεις προσβολής του πανεπιστημιακού ασύλου από τρίτους. Σε αυτό το σημείο θα ήταν ίσως σκόπιμο ο κ. Υπουργός να υποδείξει κάποιους από αυτούς τους πολλούς τρόπους για να επιλυθούν τα ειδικότερα ζητήματα αποτροπής και αντιμετώπισης εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών, λαθρεμπόρων και πάσης φύσεως βιαιοπραγούντων εισβολέων και καταληψιών σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξακολουθούσα κατάσταση με φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας σε πολλά από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και ιδιαίτερα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έχει φθάσει στο απροχώρητο, και ειδικότερα όταν αυτά αφορούν την ανεμπόδιστη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Με δεδομένο ότι διατρέχει κίνδυνο η υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις κακές συνθήκες υγιεινής στους χώρους αλλά και η σωματική τους ακεραιότητα από συμβάντα βίαιης συμπεριφοράς χρηστών προς τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα.

Με δεδομένο ότι η διατήρηση μιας τέτοιας έκρυθμης κατάστασης οδηγεί αναπόφευκτα σε περιορισμένη λειτουργία ενός Α.Ε.Ι. και στην εύλογη επιφύλαξη προσέλευσης των φοιτητών στα μαθήματά τους λόγω του αισθήματος ανασφάλειας.
Με δεδομένο ότι τέτοιες εικόνες προσβάλλουν και δυσφημούν την εικόνα των Α.Ε.Ι. της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόσο μέσω της διάδοσης σχετικών δημοσιευμάτων όσο και με την ιδία αντίληψή τους από αλλοδαπούς φοιτητές οι οποίοι φοιτούν στη χώρα μας μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής.
Και με δεδομένο τις πρόσθετες δαπάνες για το ελληνικό δημόσιο για την αποκατάσταση ζημιών από τις φθορές και τις καταστροφές που προκαλούνται στις υποδομές και τον περιβάλλοντα χώρο από ξένα προς τα ιδρύματα άτομα, κόστη τα οποία τελικά επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Είναι σε γνώση σας, με επανειλημμένες έγγραφες αναφορές και καταγγελίες τόσο από πολίτες όσο και από τη Σύγκλητο του Ο.Π.Α., η ανεξέλεγκτη πρόσβαση και παρουσία χρηστών και εμπόρων τοξικών ουσιών με όλες τις απορρέουσες συνέπειες μέσα στον χώρο του Ιδρύματος; Ποιες είναι οι έως τώρα ενέργειές σας με σκοπό την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών, αλλά και την αποτροπή παρακώλυσης της ακαδημαϊκής λειτουργίας;
2) Κρίνετε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το ακαδημαϊκό άσυλο είναι επαρκές για την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης των χώρων του πανεπιστημίου για χρήση, διακίνηση και εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και άλλων ειδών παράνομου εμπορίου; Εάν είναι επαρκές, σε ποιους λόγους οφείλεται η μη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων όπως αυτά που καταγγέλλονται από τη διοίκηση του Ο.Π.Α; Εάν δεν είναι επαρκές, θεωρείτε ότι χρήζει επαναθεώρησης και τροποποίησης η νομοθετική διάταξη περί ακαδημαϊκού ασύλου;
3) Για το 2017, σε πόσες περιπτώσεις αυτεπάγγελτης επέμβασης εντός πανεπιστημιακών χώρων έχει προχωρήσει η αστυνομία; Για το ίδιο έτος, πόσες φορές έχουν κληθεί οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου; Ποιες είναι οι συνήθεις περιπτώσεις εγκληματικών και παραβατικών ενεργειών ως προς τις προαναφερθείσες κατηγορίες, οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν και έχουν καταγραφεί;

4) Σύμφωνα με τα πρακτικά της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στις 24 Ιουλίου 2017 κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», εξαγγέλθηκε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλων Υπουργείων αλλά και εκπροσώπων των διοικήσεων των Α.Ε.Ι., η οποία θα εξετάζει ζητήματα για το άσυλο και την παραβατικότητα στα Α.Ε.Ι. Μετά από την παρέλευση τριών και πλέον μηνών από την ψήφιση του ν.4485/2017, έχει συσταθεί η εν λόγω ομάδα εργασίας-επιτροπή; Αν ναι, από ποια μέλη-εκπροσώπους Υπουργείων και φορέων αποτελείται, πόσες συνεδριάσεις έχουν γίνει και ποια τα μέχρι τώρα πορίσματα της εν λόγω επιτροπής; Αν, όχι ποιοι είναι οι λόγοι της μη μέχρι τώρα σύστασής της και πότε προβλέπεται η ενεργοποίησή της;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής