Καθαρίζει το τοπίο των ΙΕΚ – Ανακλήσεις αδειών, αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/10/2016 - 10:47 | Author: Newsroom

Στο “μικροσκόπιο” του υπουργείου Παιδείας βρίσκονται δεκάδες δομές ιδιωτικών ΙΕΚ και κολεγίων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι παρανομίες με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν ανακλήσεις αδειών, προκειμένου να “ξεκαθαρίσει” κατ’ αρχήν το τοπίο πριν από την έναρξη των μαθημάτων στις 31/10.

Γι’ αυτό, εξάλλου, η προθεσμία εγγραφών και μετεγγραφών έχει παραταθεί ώς τις 29/10 (όπως ορίζει υπουργική απόφαση). Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, το αποφασιστικό “βήμα” στον χώρο της μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, με την αλλαγή του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας.

Ο “ασκός του Αιόλου” άνοιξε με τις ανακλήσεις αδειών σε δομές του ΙΕΚ Ξυνή και του Mediterranean College Βορείου Ελλάδος τον περασμένο μήνα, άδειες δοσμένες με αποφάσεις επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου, της Ν.Δ. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τρία μέλη της οικογένειας Ξυνή, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ομίλου, παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Δεκέμβρη ως υπαίτιοι πλαστογραφιών εις βάρος του Δημοσίου.

Ο Ν. 4093/2012 ορίζει μέσα στις περιπτώσεις ανάκλησης της άδειας ΙΙΕΚ την “παραβίαση των όρων της χορηγηθείσας άδειας ακόμα και αν πρόκειται για αβλεψία ή παράλειψη”. Στις περισσότερες περιπτώσεις που εξετάζονται σήμερα, οι διαπιστωθείσες παρανομίες αφορούν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης με ανακοίνωσή της είχε ζητήσει “να διευκολύνουν τα ΙΙΕΚ την πληρωμή ή αποπληρωμή των διδάκτρων των σπουδαστών τους”, αλλά και τη διαδικασία των μετεγγραφών, που παρατείνονται χρονικά, με φόντο τις ανακλήσεις αδειών.

Πάντως, επιχειρηματίες της εκπαίδευσης φαίνεται πως αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του υπουργείου. Χαρακτηριστική περίπτωση το ΙΕΚ Δέλτα, που ήδη έχει ξεκινήσει μαθήματα δήθεν για “να στηρίξει ουσιαστικά την κατάρτιση των μαθητών του”, αλλά στην πραγματικότητα για “να ‘νοθεύσει’ τον ανταγωνισμό και να αλιεύσει μαθητές από άλλους φορείς”, όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως “ο χώρος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης αντιμετωπίζει σοβαρότατα ζητήματα ανομίας, ενώ μαίνεται στις πλάτες εκπαιδευτικών, εκπαιδευόμενων και των οικογενειών τους ένας άνευ ορίων επιχειρηματικός πόλεμος μεταξύ ισχυρών ομίλων, με σκοπό τον αφανισμό των ‘αντιπάλων’”.

avgi.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral