Κατάργηση της αξιοκρατίας στον Πίνακα Αναπληρωτών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔08/10/2014 - 15:37 | Author: Newsroom

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση προκαλεί στον κόσμο των αναπληρωτών καθηγητών η τροπολογία του άρθρου 52 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις θρησκευτικές κοινότητες (Ρύθµιση θεµάτων Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης).

Όπως λοιπόν προκύπτει από αυτήν την τροπολογία, για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων και την πρόσληψη αναπληρωτών και ωροµίσθιων εκπαιδευτικών στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδηµία (εκκλησιαστικό γυµνάσιο και γενικό εκκλησιαστικό λύκειο) η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, μπορεί να παρακάμπτει τη σειρά του πίνακα αναπληρωτών , να επιλέγει όποιον θέλει, να απορρίπτει όποιον δεν επιθυμεί, και όλα αυτά «χωρίς να απαιτείται αιτιολογημένη γνώμη για την άρνηση παροχής έγκρισης για τους εκπαιδευτικούς που τυχόν προηγούνται του πίνακα κατάταξης».

Είναι σαφές ότι η παραπάνω τροπολογία καταστρατηγεί την αξιολογική σειρά στον πίνακα αναπληρωτών και δίνει το δικαίωμα για παράθυρο διορισμών «ημετέρων» αναπληρωτών όπως άλλωστε ίσχυε και παλιότερα. Πρόκειται για κατάργηση της αξιοκρατίας και των νόμιμων και διάφανων διαδικασιών πρόσληψης ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η απόφαση αυτή για προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με κριτήριο που δεν έχουν σχέση με την αξιολογική σειρά του σχετικού πίνακα αναπληρωτών , συνιστά κατάφωρη αδικία προς όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές που εργάστηκαν σε όλη την επικράτεια επί πολλά χρόνια με ανυπέρβλητες οικογενειακές και οικονομικές δυσκολίες και κατοχύρωσαν τη δημόσια προϋπηρεσία τους σύμφωνα με τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις. Καταδεικνύει επίσης την περιφρόνηση του σε ένα αξιοκρατικό τρόπο πρόσληψης ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών (αξιολογικός πίνακας αναπληρωτών που εμπεριέχει μήνες προϋπηρεσίας αλλά και βαθμολογία στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ), σε ένα σύστημα που το ίδιο έχει ορίσει.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη του τις ενστάσεις μας και να καταργήσει τη «φωτογραφική» και αναξιοκρατική τροπολογία. Είναι πλέον σαφές ότι η πρόσληψη και προσμέτρηση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα και δε θα επιτρέψουμε καταστρατήγησή και πιθανή κατάργησή του .

Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας ,τα πολιτικά κόμματα και φορείς, την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ να υπερασπισθούν τη διαφάνεια συντασσόμενοι στον αγώνα για την υπεράσπιση της αξιοκρατίας με τους μαχόμενους αναπληρωτές καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Loading...


  • europalso   ideascentral