Υποχρεωτικές οι δημιουργικές εργασίες σε Α΄, Β΄ Λυκείου – Οι αλλαγές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/11/2017 - 09:38 | Author: Newsroom

Τη δημιουργική εργασία καθιερώνει ως υποχρεωτική στην Α΄ και Β΄ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Η εκπόνηση των δημιουργικών εργασιών θα αποτελέσει και ένα είδος πιλοτικής εφαρμογής για το πώς θα λειτουργήσει η θεματική εργασία για τη λήψη του εθνικού απολυτηρίου, όπως αυτό προτείνεται ως το επόμενο σύστημα εισαγωγής των αποφοίτων Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, το υπουργείο έστειλε προς επεξεργασία στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο που τροποποιεί το Π.Δ. 46/2016. Οι δημιουργικές εργασίες καθιερώνονται ως υποχρεωτικές στο , καθώς «κρίνεται αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργική σκέψη και δράση των μαθητών», όπως λέει το υπουργείο και εξηγεί ότι, στο πλαίσιο μιας δημιουργικής εργασίας, οι μαθητές καλούνται: α) Είτε να επιλύσουν με τρόπο δημιουργικό ένα πρόβλημα/ερώτημα που τους κινεί το ενδιαφέρον και το οποίο σχετίζεται με κάποιο θέμα της διδασκόμενης ύλης σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, εμβαθύνοντας τις γνώσεις τους γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα ή/και αναπλαισιώνοντάς τες με τρόπο κριτικό, πρωτότυπο, ευρηματικό. β) Είτε να εκφραστούν δημιουργικά, μέσα από ένα δικό τους καλλιτεχνικό έργο, εμπνεόμενοι από κάποια ενότητα που έχουν μελετήσει. γ) Είτε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια κατασκευή/ένα τέχνημα, που σχετίζεται με κάποια διδακτική ενότητα. Οι δημιουργικές εργασίες αφορούν όλα τα μαθήματα της Α΄ και της Β΄ τάξης Λυκείου. Τα θέματα των δημιουργικών εργασιών θα προέρχονται από δύο θεματικούς πυλώνες: α) τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και την καλλιτεχνική παιδείας, β) τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την πληροφορική και τη φυσική αγωγή. Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου πρέπει να εκπονούν υποχρεωτικά τουλάχιστον δύο δημιουργικές εργασίες ανά έτος και τουλάχιστον μία σε κάθε θεματικό πυλώνα. Η αξιολόγησή τους θα γίνεται περιγραφικά με κλίμακες διαβαθμισμένων κριτηρίων.

Τέσσερα

Επίσης, με το ίδιο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, μειώνονται σε τέσσερα τα μαθήματα στα οποία οι μαθητές Γ΄ Λυκείου από το τρέχον έτος θα εξετάζονται στο τέλος του χρόνου για να πάρουν απολυτήριο. Να σημειωθεί ότι ο βαθμός απολυτηρίου δεν συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ετσι, όπως λέει το σχέδιο, οι μαθητές θα εξετάζονται σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι του μαθήματος Νέα Ελληνικά), Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία. Στα συγκεκριμένα μαθήματα προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο 1ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου στα τέσσερα μαθήματα θα αποτελεί τον μέσο όρο των βαθμών 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης. Στα υπόλοιπα μαθήματα (θρησκευτικά, ξένη γλώσσα, και Ιστορικά κοινωνικών επιστημών) ο βαθμός θα προκύπτει από τα ωριαία υποχρεωτικά διαγωνίσματα πρώτου και δευτέρου τετραμήνου.

«Φεστιβάλ Εξέγερσης» στην Πατησίων

«Φεστιβάλ Εξέγερσης» όπως το ονομάζουν, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν εξωπανεπιστημιακοί έως και σήμερα στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων. Οπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την Κυριακή ξεκίνησε το φεστιβάλ. Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο δύο αίθουσες του Ιδρύματος, ωστόσο στο κείμενο αναφέρεται ότι προχθές η Πρυτανεία απαγόρευσε στον φύλακα να ανοίξει αμφιθέατρα σε άτομα που ζητούσαν να πραγματοποιήσουν συνέλευση, ενώ ξημερώματα Κυριακής άνδρες των ΜΑΤ προκάλεσαν άτομα που ήθελαν να εισέλθουν στο Ιδρυμα. Ακολούθησε κυνηγητό ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και σε άτομα που μετείχαν στο φεστιβάλ, ενώ, όπως υποστηρίζει το ίδιο κείμενο, τα ΜΑΤ πέταξαν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Τα επεισόδια συνδέονται και με εκείνα ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ πέριξ του ΕΜΠ.

Χθες το πρωί, η Πρυτανεία ανέστειλε τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Ο τριήμερος εορτασμός για την 44η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα ξεκινήσει αύριο (σήμερα η Επιτροπή Εορτασμού θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στον κτίριο Τοσίτσα στο συγκρότημα της Πατησίων) και το «Φεστιβάλ Εξέγερσης» φέρεται να προκάλεσε στους αρμοδίους ανησυχία για τυχόν καταλήψεις χώρων του Ιδρύματος από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, γράφει η Καθημερινή.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral