07 03 16 antibulling 1

Με μεγάλη επιτυχία η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας διοργάνωσε σήμερα, Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στα σχολεία, εκπαιδευτική ημερίδα για τον Σχολικό Εκφοβισμό στο πλαίσιο της Διάχυσης των Καλών Πρακτικών – Στρατηγικών Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ComeniusRegio 2013 – 2015 της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας με τίτλο: «Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης στο σχολικό περιβάλλον Ελλάδας και Κύπρου». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Jacqueline de Romilly» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Δικαιωμάτων, κ. Θέμης Δημητρακόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας αναφέροντας «καλωσορίζω εκ μέρους του Υπουργού και του Υπουργείου τους μαθητές μέντορες για τον σχολικό εκφοβισμό και υποστηρικτές των συνομήλικων τους και τους καθηγητές- συνδέσμους με την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης β Αθήνας για τον σχολικό εκφοβισμό στον αγώνα για την καταπολέμηση της σχολικής βίας, του ρατσισμού, της ομοφοβίας και κάθε μορφής στοχοποιήσης του διαφορετικού, του άλλου». Επίσης ο Θέμης Δημητρακόπουλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού και επιβεβαίωσε τη στήριξη του Υπουργείου σε Προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Σχολικός Σύμβουλος και Συνεργάτης του Υπουργού, κ. Χρήστος Μηλιώνης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., κ. Σταύρος Μποφυλάτος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., κ. Ιωάννης Κουφόπουλος και η Συντονίστρια των συνεργαζόμενων σχολείων της Unesco, κ. Βέρα Δηλάρη. Χαιρετισμό απεύθυνε η κ. Σταυρούλα Παπαδάκου, Παιδίατρος – Αναπτυξιολόγος και Πρόεδρος της Εταιρίας Εφηβικής Υγείας. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δρ. Ηρακλής Ζαχαριάδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων, η κ. Ελένη Βαρνάβα, Γραμματέας του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Εθελοντισμού του Δήμου Βριλησσίων, κ. Σοφία Χαντζάρα, Σχολικοί Σύμβουλοι και Διευθυντές σχολικών μονάδων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας. Συμμετείχαν 240 Μαθητές – Μέντορες από Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ, αρμοδιότητας της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, Καθηγητές – Σύνδεσμοι με τη Δ.Δ.Ε. για τον Σχολικό Εκφοβισμό, γονείς και 100 μαθητές, που αποτελούν τον πυρήνα μελλοντικών δράσεων κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

Ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση έδειξαν οι Μαθητές – Μέντορες, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν για να εκπαιδεύσουν τους συνομηλίκους τους σε θέματα σχετικά με τον εκφοβισμό των εφήβων και τη βία στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας ComeniusRegio. Είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στον χώρο του Υπουργείου Παιδείας και να συναντήσουν τον Διευθυντή Διεύθυνσης Δ.Ε. Β’ Αθήνας, κ. Αθανάσιο Φαλούκα, ο οποίος επαίνεσε την προσπάθειά τους και τις μαθητικές δράσεις που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα. Στην ομιλία του, ο κ. Φαλούκας έκανε έναν σύντομο απολογισμό του διετούς έργου δίνοντας έμφαση στα πορίσματα που προέκυψαν από τις ερευνητικές μελέτες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος και εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια για την πανθομολογούμενη επιτυχία του ComeniusRegio σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση και ολοκλήρωσή του. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Συντονίστρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για τη Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας ComeniusRegio και Enable, κ. Αντωνία Παπατριανταφύλλου, η οποία ενθάρρυνε τους μαθητές ώστε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσπάθειά τους για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων δράσεων που θα ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα των σημερινών μαθητών και αυριανών ενεργών πολιτών. Στην ομιλία της, η κ. Παπατριανταφύλλου αναφέρθηκε στις Καλές Πρακτικές – Στρατηγικές που προέκυψαν από την εφαρμογή του διετούς Προγράμματος και οι οποίες αποτυπώθηκαν στον Οδηγό Καλών Πρακτικών της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, με τίτλο: «ΠΑΙΔ(Ε)ΙΑ, ΟΧΙ ΒΙΑ».

Η κ. Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια της Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» στην ομιλία της με τίτλο «Τεχνολογία και Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου – Εθισμός στο Διαδίκτυο» αναφέρθηκε στη σχέση των εφήβων με το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα και στους κινδύνους που ενεδρεύουν. Η κλινική ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επιστημονική Συνεργάτιδα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), κ. Ρέα Δουμανά αναφέρθηκε στη σύμπραξη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ComeniusRegio της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας με το «ENABLE – ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ» εξηγώντας τη σημασία της συναισθηματικής ενδυνάμωσης των εφήβων για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των Μαθητών – Μεντόρων για τον Σχολικό Εκφοβισμό μίλησε η μαθήτρια του 5ου Γενικού Λυκείου Αμαρουσίου, Αγγελική Καραούλη και εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής των Μαθητών – Μεντόρων μίλησε ο μαθητής του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου με Λυκειακές Τάξεις, Κωνσταντίνος Συμιριώτης, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία της δημιουργίας της «Σχολικής Ομάδας Υποστήριξης και Μαθητικής Αλληλεγγύης – Σ.Ο.Υ.Μ.Α.» σε κάθε σχολείο της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας, στον ρόλο και τα καθήκοντά της. Στη συνέχεια Μαθητές – Μέντορες από το 2ο ΓΕ. Λ. Αγίας Παρασκευής έδειξαν ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα που δείχνει τη μετάβαση από τη Θεωρία στην Πράξη. Οι συγκεκριμένοι μαθητές εφάρμοσαν στο σχολείο τους έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών, τη Σχολική Διαμεσολάβηση και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας αξιοποίησαν στο σχολείο την εμπειρία τους από την «Ομοταγή Εκπαίδευση – peer – to – peereducation» περνώντας στους συνομηλίκους τους το μήνυμα για ένα σχολείο χωρίς βίαιες συμπεριφορές αναδεικνύοντας την αρμονική συνύπαρξη.

Η κλινική ψυχολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού – ΚΜΟΠ, κ. Αντωνία Τορρένς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρώτο διαδικτυακό πρόγραμμα παροχής υποστήριξης σε παιδιά και εφήβους 10 – 18 ετών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, στο πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό». Στο Δίκτυο συνεργαζόμενων Σχολείων της Unesco (Aspnet) αλλά και στον ρόλο της Unesco για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρθηκε στην ομιλία της η Φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, κ. Βασιλική Κοντογεωργάκου. Η εκπαιδευτική ημερίδα της Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δύο τραγουδιών που τονίζουν τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας από τους Μαθητές – Μέντορες του 2ου Γενικού Λυκείου Βριλησσίων, Αγγελική Γλάρου και Παναγιώτη Ψιμάδα με την καλλιτεχνική επιμέλεια του καθηγητή τους, κ. Δημητρίου Ραδίτσα.