Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/03/2017 - 14:51 | Author: Newsroom

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού έχει καθιερωθεί η 6η Μαρτίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής σχολικής βίας, σωματικής ή λεκτικής.

«Σήμερα, που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει ποικίλες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του σχολείου στην πραγμάτωση των ανθρωπιστικών αξιών, στην εξάλειψη της ρητορικής του μίσους και της ξενοφοβίας, καθώς και στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και του ρατσισμού απέναντι σε κάθε είδους διαφορετικότητα (αναπηρία, σωματική διάπλαση, φύλο)», αναφέρει, σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γαβρόγλου, για την αποτελεσματική πρόληψη και την εξάλειψη της σχολικής βίας είναι αναγκαία η ενίσχυση του δημοκρατικού και κοινοτικού χαρακτήρα του σχολείου, καθώς και η έμφαση στην παιδαγωγική λειτουργία του.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την ενίσχυση της συλλογικής λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων, την αναβάθμιση του θεσμού των μαθητικών κοινοτήτων, καθώς και τη συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην παιδαγωγική διαχείριση της τάξης», προσθέτει ο κ. Γαβρόγλου. «Με τη ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας, τη συμμετοχή και τον διάλογο, οικοδομείται ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς αποκλεισμούς, και οι μαθητές και οι μαθήτριες ενδυναμώνονται, μαθαίνουν να επιλύουν ειρηνικά τις διαφορές τους, να αποδέχονται τον άλλο, αλλά και να αμύνονται απέναντι στον φόβο και στην ανασφάλεια που προκαλείται από κάθε μορφής βία», τονίζει ο υπουργός Παιδείας.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου υπογραμμίζει: «Ας δεσμευτούμε, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, πως το σχολείο θα είναι ένας χώρος φιλόξενος για όλους και όλες, ένας χώρος όπου όλα τα παιδιά και οι έφηβοι και οι έφηβες θα νιώθουν ασφάλεια και αποδοχή».

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral