Την ίδρυση Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προβλέπει σύμφωνο που υπέγραψαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Hanban/Confucius Institute Headquarters, Μα Τζιανφέι (Ma Jianfei), στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της 13ης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ινστιτούτων «Κομφούκιος», παρουσία του υφυπουργού Παιδείας της Κίνας και Εκτελεστικού Μέλους του Συμβουλίου του Confucius Institute Headquarters, Τιαν Σουετζούν (Tian Xuejun), ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα την περίοδο 2004-2007.

Θεσμικός εταίρος του ΑΠΘ στην υλοποίηση του εγχειρήματος, που ξεκίνησε ως προσπάθεια το 2011, είναι το Shanghai International Studies University (SISU), κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Κίνας στην γλωσσική εκπαίδευση και στις πολιτιστικές μελέτες, το οποίο διαθέτει Έδρα Ελληνικών Σπουδών, αλλά και επτά Ινστιτούτα «Κομφούκιος» σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική.

Τα ινστιτούτα «Κομφούκιος» -συνολικά τα 520 σε 140 χώρες- είναι μη κερδοσκοπικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί, που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας. Στόχος τους είναι η διάδοση της κινεζικής γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο, ενώ η λειτουργία τους καθορίζεται από τον Οργανισμό Hanban/Confucius Institute Headquarters. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2009 Ινστιτούτο «Κομφούκιος» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στη Θεσσαλονίκη και τη συμβολική σημασία της «συνύπαρξης» των δύο σπουδαίων φιλοσόφων, του Αριστοτέλη και του Κομφούκιου. «Η ίδρυση του Ινστιτούτου “Κομφούκιος” στο ΑΠΘ είναι απολύτως συμβατή με το όραμα του πανεπιστημίου μας να είναι ένα άριστο Πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία» είπε, εκτιμώντας πως οι φοιτητές του ΑΠΘ, καθώς θεωρούν ολοένα και περισσότερο την Κίνα ως ένα πιθανό επόμενο βήμα στην καριέρα τους, πλέον θα έχουν περισσότερες επιλογές.

Το ΑΠΘ έχει υπογράψει 21 διμερείς συμφωνίες με πανεπιστήμια της Κίνας και το 2017 ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του πρώτου στην Ευρώπη «Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού», ενώ το 2018 υπέγραψε συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, για την ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας στον τομέα του τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού.